Okrugli sto na temu zaštite životne sredine održan je danas u JVP Vode Vojvodine, kao deo projekta iz IPA programu prekogranične saradnje Mađarska-Srbija pod nazivom „Ekološko upravljanje vodama u ravničarskim predelima“. Ovaj projekat, u kom JVP Vode Vojvodine  učestvuje sa vodoprivrednim preduzećem iz Segedina, podrazumeva izmuljenje deonice Jegričke u Opštini Temerin, dužine oko šest kilometara, između Zmajeva i Siriga.  

Izmuljenje, koje na ovom delu Jegričke nije rađeno više od 30 godina, doprineće poboljšanju protoka i kvaliteta vode, ali i očuvanju biljnih i životinjskih vrsta.

Radovi na izmuljivanju i uklanjanju viška vodene vegetacije okončani su krajem prošle godine, a preostalo je da se obave radovi na razastiranju mulja, koji bi trebalo da budu gotovi do kraja juna. Izvođač radova je Vodoprivredno preduzeće Bačka iz Vrbasa.

Budžet projekta, koji je počeo 1. februara 2013, a traje 18 meseci, iznosi blizu 600.000 evra. Za Vode Vojvodine odobreno je blizu 235.000 evra, od tog iznosa za izmuljenje Jegričke namenjeno je blizu 190.000 evra. Ostatak novca biće utrošen na opremu, ostale radove i tehničku kontrolu.

U sklopu projekta biće sprovedena tri monitoringa kvaliteta vode i mulja. Rezultati prvog monitoriga pokazali su da je kvalitet mulja dobar i pogodan za razastiranje na okolno zemljište. Drugi monitoring radi se tokom izmuljenja, a treći će se obaviti kada izmuljenje bude gotovo. Monitoring mulja poveren je Prirodno matematičkom fakultetu, Departmanu za hemiju i zaštitu životne sredine.

Cilj ovog, trećeg po redu projekta iz IPA programa prekogranične saradnje u kojem učestvuje JVP Vode Vojovodine,  jeste povezivanje nadležnih institucija u Vojvodini i južnoj Mađarskoj koje su zadužene za prevenciju poplava i izlivanje rečnih tokova. U sklopu projekta već je  sproveden monitoring kvaliteta vode i mulja.

Vodeći partner na ovom projektu je JVP Vode Vojvodine, a treći partner Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.