Изградња три нова пропуста на каналу Шлајз у атару села Међа, општина Зрењанин, успешно је завршена половином јуна. На захтев Месне заједнице Српски Итебеј и тамошњих пољопривредника, направљени су шири пропусти како би велика и тешка пољопривредна механизација  могла  прелазтии преко канала. Стари пропусти делимично су уништени током великих поплава 2005. године, те су срушени, а донесена је нова земља и нове цеви дужине 15 метара. Сваки овај пропуст вредан је око 700 хиљада динара.

У Месној заједници Равни Тополовац тарупирана је каналска мрежа на скоро целој територији атара. Поред тарупирања, на доводном каналу (око 2 км) сечено је велико дрвеће и грање, а канал је након више од 25 година и измуљен. Остало је да се уради само разастирање. На овом каналу у плану је наставак радова када се стекну услови.

Канал Јоргован, у МЗ Нови Итебеј у договору са Земљорадничком задругом Братство сређен је и поверен задрузи на одржавање. На овом канала велики проблем били су јазавци који су правили рупе кроз које је вода одлазила у њиве. Радови би ускоро требало да буду у потпуности готови, а сређена инспекциона стаза омогуцице бољи приступ каналу, па ће самим тим и његово одржавање бити једноставније.

Сви ови послови добијени су на конкурсу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, а уговорени су са Месним заједницама, према принципу такозваног тројног финансирања. Трећину средстава обезбеђује Секретаријат, трећину ЈВП „Воде Војводине“, а преосталу трећину Месна заједница. Уговорена вредност свих радова је 95 милиона динара.

Радове изводи ВДП „Средњи Банат“ Зрењанин.