Одбрана од поплава од унутрашњих вода на појединим локацијама у Војводини спроводи се већ око месец дана. Тренутно је одбраном од поплава обухваћено око 60.000 хектара пољопривредног земљишта, од чега се највећи део налази у Банату. Од тих површина, око 40 процената је превлажено земљиште, док је око 7 процената или око 4.000 хектара под водом. Реч је углавном о ритском земљишту, парцелама поред великих река, микродепересијама или слатинама.

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, у наредних два – три дана очекују нас обилне падавине, које ће између осталог захватити подручје Срема и Јужног Баната. Радници водопривреде на терену упознати су са тим најавама, црпне станице су спремне, а уколико буде потребе, биће ангажована механизација и мобилне пумпе великог капацитета. Међутим, радницима водопривреде на терену и даље проблем представљају велике количине смећа у каналској мрежи, затрпани пропусти, преорани канали и слично. Све то ствара чепове и успорава или потпуно блокира отицање воде што знатно умањује функционалност система за одводњавање.

Све проблеме на каналској мрежи и евентуалне препреке које блокирају или успоравају отицање воде требало би што пре пријавити надлежним службама ЈВП Воде Војводине или водопривредним предузећима на терену.

Напомињемо такође да је обавеза ЈВП Воде Војводине да канале одржава функционалним (у стању да могу примити воду са околног земљишта), а да су власници парцела обавезни да воду са својих њива евакуишу до канала. За проблеме са водом у насељеним местима надлежне су локалне самоуправе, а не ЈВП Воде Војводине.