Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине и Регионална развојна агенција Срем потписали су данас Споразум о сарадњи на реализацији пројекта Интегрални систем наводњавања региона Срем. Ова сарадња од великог је значаја за активирање пуног потенцијала пољопривредног земљишта у Срему, где је могуће наводњавати чак 184.000 хектара ораница.

Пројекат Интегрални систем наводњавања региона Срем је капитални инфраструктурни пројекат регионалног карактера, који захтева више година реализације. Овај Споразум као наредну фазу подразумева стручну ревизију постојеће техничке документације, у оквиру које је претходна студија оправданости са Генералним пројектом интегралног система наводњавања региона Срем. Такође, овај споразум представља основ и за даље заједничке активности, које укључују и аплицирање код домаћих и међународних финансијских фондова.

Наводњавање постаје неопходно за развој пољопривреде, с обзиром на то да суша и негативне последице које оне остављају постају све већи проблем у Југоисточној Европи. Ту је и податак да је од последњих сто година, 51 била сушна, 32 су биле кишне, а само 17 са нормалним падавинама. При том, од око два милиона хектара обрадивих површина у Војводини, тренутно се наводњава тек неколико процената, односно, око 30.000 хектара. Имајући то у виду, сарадња ЈВП Воде Војводине и Регионалне развојне агенције Срем на реализацији пројекта Интегрални систем наводњавања региона Срем представља значајан напор у унапређивању слике наводњавања у Војводини уопште.