Као последица обилних падавина у протеклих неколико дана на појединим системима за одводњавање уведена је одбрана од поплава од унутрашњих вода. Највише проблема и даље има на подручју Ковиља и појединим деловима северно од Града Новог Сада . На системима „Дунавац“ и „Врбак“ уведена је ванредна, а на систему „Ковиљ“ редовна одбрана од поплава. Како би се вода што пре повукла поред четири црпне станице укључене су и две мобилне пумпе великог капацитета.

Редовна одбрана од поплава проглашена је и на систему „Јарачка Јарчина“. У насељу Доњи Петровци на чишћењу и измуљењу канала ангажована су два багера. Према извештајима са терена ниво воде у  каналима опада или стагнира, што значи да већих проблема на пољопривредним површинама не би требало да буде.

Због пораста водостаја Дунава и затварања гравитационих устава за одводњавање редовна одбрана уведена је и на четири система  на подручју Бачке Паланке.

Све проблеме на каналској мрежи и евентуалне препреке које блокирају или успоравају отицање воде требало би што пре пријавити надлежним службама ЈВП Воде Војводине или водопривредним предузећима на терену.

Напомињемо такође да је обавеза ЈВП Воде Војводине да канале одржава функционалним (у стању да могу примити воду са околног земљишта), а да су власници парцела обавезни да воду са својих њива евакуишу до канала. За проблеме са водом у насељеним местима надлежне су локалне самоуправе, а не ЈВП Воде Војводине.

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, у наредних неколико  дана очекује се и пораст водостаја Дунава и Саве. Уколико се прогнозе остваре водостаји Саве код Сремске Митровице и Дунава код Новог Сада,  ће се приближити или незнатно превазићи границе када се проглашава редовна одбрана од поплава.