Mere vanredne odbrane od poplava, zbog obilnih padavina u Banatu, uvedene su na retenzionoj brani „Veliko Središte“ na Markovačkom potoku kod Vršca. Markovački potok bujičnog je tipa i prikuplja vode sa Vršačkog brega i rumunskog dela Karpata. Funkcija brane „Veliko Središte“ je da zadržava bujične vode i izravnava proticanje kroz Vršački kanal i štiti Vršac.

U redovnu odbranu od poplava jutros je uvedena i deonica od 4,53 kilometara na Savi kod Hrtkovaca, pa je odbranom od poplava obuhvaćeno gotovo 20 kilometara na toj reci. Kao i prethodnih nekoliko dana, mere redovne odbrane od poplava na reci Savi ostaju na snazi na 9,44 kilometara od Progara do Kupinova, zatim, 3,88 kilometara kod Klenka i 2,12 kilometara kod Hrtkovaca.

Na vodomeru kod Sremske Mitrovice jutros je izmereno 629 centimetara, što je u odnosu na jučerašnji dan porast od 12 centimetara. Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Sava će rasti i narednih nekoliko dana, pa će kod Sremske Mitrovice već sutra prevazići granici redovne, a kod Šapca će premašiti merodavni vodostaj za uvođenje vanredne odbrane od poplava.