Danas se obeležava Svetski dan voda. Svojom rezolucijom o Svetskom danu voda iz, sada već davne 1992. godine, Ujedinjene nacije su pozvale ljude širom sveta da 22. marta zastanu na trenutak i razmisle o načinima na koje voda, kao osnov života na planeti, doprinosi našim životima.

Uz ovogodišnji slogan “Vrednujmo vodu”, JVP „Vode Vojvodine“, kao preduzeće kojem je poverena briga o vodnim resursima Vojvodine podseća na važnost vode u smislu naše kulture i očuvanja životne sredine.

Pre tri veka Vojvodina je mukotrpnim radom pretvorena u plodnu ravnicu. Danas, Hidrosistem Dunav-Tisa-Dunav sa 938 kilometara kanala, više od 20 hiljada kilometara meliorativnih kanala i tri velike međunarodne reke, Dunav, Sava i Tisa čine složen sistem, bez kojeg život u Vojvodini ne bi bio moguć. Ovakav sistem postavlja pred vodoprivredu u Pokrajini ozbiljne izazove i zadatke. 

Borbu za vodu i sa vodom ne olakšavaju ni sve učestaliji klimatski ekstremi, poput poplava i suša. Čini se da i nakon više od pola veka, reči inženjera Nikole Mirkova, idejnog tvorca Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, utiču na našu svest o značaju očuvanja vode kao resursa: „Treba se roditi, odrasti i živeti u ovoj beskrajnoj niziji. Treba dubinski i do srži osetiti ove jade s vodom i muke bez vode, tu večnu borbu s vodom i čežnju za vodom.“

Rezolucija UN o Svetskom danu voda želi da skrene pažnju na važnost zaštite voda i da upozori na gorući problem nedostatka i kvaliteta vode u mnogim delovima sveta. To je istovremeno pitanje i izazov za čovečanstvo.

Odgovor je u nama – vrednujmo vodu.