ЈВП „Воде Војводине“ у сарадњи са Градом Новим Садом, удружењима грађана и љубитељима спортског риболова, постављањем гнезда за мрест смуђа, наставља овогодишњу акцију заштите рибљег фонда. Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, в.д. директора ЈВП „Воде Војводине“, Срђан Кружевић и председник Удружења грађана „Черевићка скела“, Бојан Топалски данас су код Черевићке скеле у Футогу, из чамаца у Дунав спустили по једно, од укупно 90 гнезда на подручју Новог Сада и околине.

Градоначелник Милош Вучевић захвалио се организаторима што су му овом акцијом омогућили боравак на Дунаву и најавио још заједничких активности са ЈВП „Воде Војводине“ и то на Бегечкој јами, Шодрошу, Петроварадину. Он је апеловао на све грађане да се активно укључе у очување природе, како би се сачувала мрестилишта рибе и станишта свих врста животиња.

В.д. директора, Срђан Кружевић подвукао је још једном значај заједничких акција са грађанима и локалним самоуправама и најавио да ће рибочуварима ЈВП „Воде Војводине“, којих има само 14 у наредном периоду помагати рибочувари волонтери. „Они ће имати готово иста права као и наши рибочувари и волонтерске значке са својим легитимацијама“, рекао је Кружевић и прву легитимацију са редним бројем један уручио градоначелнику Вучевићу. Кружевић је такође рекао да ће рибочуварска служба ускоро бити много боље опремљена, јер само тако можемо спречити рибокрађу на нашим водама.

Председник Удружења грађана „Черевићка скела“, Бојан Топалски, је истакао да је рибљи фонд у Дунаву десеткован и да ће бити потребно неколико година да се виде ефекти оваквих акција. Топалски је најавио да ће спортски риболовци редовно обилазити и контролисати постављена гнезда.

Средства за израду гнезда обезбедило је ЈВП „Воде Војводине“, а направили су их чланови Удружења грађана „Черевићка скела“ из Футога, и удружења спортских риболоваца „Шаран“, Петроварадин и „Дунав“, Сремски Карловци.

Места на која су постављена гнезда видно су означена, риболовци су упознати са акцијом и требало би да избегавају те локације док траје ловостај како би риба током мреста била мирна. У периоду ловостаја који за смуђа траје до краја априла на том делу приобаља не сме бити алата за привредни риболов.

У последњих 10 година није прављена слична акција на подручју Новог Сада.