JVP „Vode Vojvodine“ u saradnji sa Gradom Novim Sadom, udruženjima građana i ljubiteljima sportskog ribolova, postavljanjem gnezda za mrest smuđa, nastavlja ovogodišnju akciju zaštite ribljeg fonda. Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, v.d. direktora JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević i predsednik Udruženja građana „Čerevićka skela“, Bojan Topalski danas su kod Čerevićke skele u Futogu, iz čamaca u Dunav spustili po jedno, od ukupno 90 gnezda na području Novog Sada i okoline.

Gradonačelnik Miloš Vučević zahvalio se organizatorima što su mu ovom akcijom omogućili boravak na Dunavu i najavio još zajedničkih aktivnosti sa JVP „Vode Vojvodine“ i to na Begečkoj jami, Šodrošu, Petrovaradinu. On je apelovao na sve građane da se aktivno uključe u očuvanje prirode, kako bi se sačuvala mrestilišta ribe i staništa svih vrsta životinja.

V.d. direktora, Srđan Kružević podvukao je još jednom značaj zajedničkih akcija sa građanima i lokalnim samoupravama i najavio da će ribočuvarima JVP „Vode Vojvodine“, kojih ima samo 14 u narednom periodu pomagati ribočuvari volonteri. „Oni će imati gotovo ista prava kao i naši ribočuvari i volonterske značke sa svojim legitimacijama“, rekao je Kružević i prvu legitimaciju sa rednim brojem jedan uručio gradonačelniku Vučeviću. Kružević je takođe rekao da će ribočuvarska služba uskoro biti mnogo bolje opremljena, jer samo tako možemo sprečiti ribokrađu na našim vodama.

Predsednik Udruženja građana „Čerevićka skela“, Bojan Topalski, je istakao da je riblji fond u Dunavu desetkovan i da će biti potrebno nekoliko godina da se vide efekti ovakvih akcija. Topalski je najavio da će sportski ribolovci redovno obilaziti i kontrolisati postavljena gnezda.

Sredstva za izradu gnezda obezbedilo je JVP „Vode Vojvodine“, a napravili su ih članovi Udruženja građana „Čerevićka skela“ iz Futoga, i udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“, Petrovaradin i „Dunav“, Sremski Karlovci.

Mesta na koja su postavljena gnezda vidno su označena, ribolovci su upoznati sa akcijom i trebalo bi da izbegavaju te lokacije dok traje lovostaj kako bi riba tokom mresta bila mirna. U periodu lovostaja koji za smuđa traje do kraja aprila na tom delu priobalja ne sme biti alata za privredni ribolov.

U poslednjih 10 godina nije pravljena slična akcija na području Novog Sada.