В.д. директора ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић данас је предао на коришћење нову, модерну опрему Рибочуварској служби предузећа. Ради се о шест теренских аутомобила и шест нових чамаца који су данас предати рибочуварима и спуштени у Дунав.

–  Ово је први корак, а следећи је формирање најмодернијег, најсавременијег и јединог у региону мониторинг центра, који правимо да бисмо успели да спроводимо мониторинг на свим оним критичним подручјима где нам се дешава крађа рибе. То ћемо користити и да сведемо загађиваче на један нормалан однос према животној средини – најавио је Кружевић.

Напоменуо је да је у току и набавка дрона, који ће се користити у борби против рибокрадица, али и друге опреме која ће бити постављена на риболовним водама.

– Са дроном ћемо кроз мониторинг центар имати јасну слику где се они налазе. Те снимке моћи ћемо да користимо после и у неким процесима против рибокрадица, што до сада нисмо могли да радимо, из простог разлога што су имали бољу опрему, боље моторе и чамце од нас.  Толико брзо су бежали да рибочувари нису стизали ни да их идентификују – рекао је Кружевић.

Руководилац Службе за рибарство, Миљан Мирковић, рекао је да ће нова опрема олакшати рад рибочуварима, који морају да излазе на терен у свим временским условима. Он је истакао је да од велике важности  разумевање и подршка руководства за рад Рибочуварске службе.

ЈВП „Воде Војводине“ је почетком ове године ушло је у одлучну борбу са рибокрадицама у циљу очувања рибљег фонда. Поред континуиране набавке нове опреме за рибочуваре, појачан је надзор над риболовним водама којима управља предузеће. Започета је и акција „рибочувар – волонтер“, како би се савесни пецароши и сви они који то желе укључили у борбу против рибокрађе.

Током борбе са рибокрадицама у првих девет месеци ове године, Рибочуварска служба ЈВП „Воде Војводине“ забележила је 2.371 излазак на воду, а заплењено је 54 километара илегално постављене мреже, што је једнако раздаљини од Новог Сада до Зрењанина. Рибочувари су запленили и 85 алата које користе рибокрадице, као и шест чамаца и исто толико мотора.

ЈВП „Воде Војводине“ наставља и рад на обнови рибљег фонда. Током прошле године, у риболовне воде којим управља предузеће убачено је око 70.000 јединки, док се ове године планира порибљавање са 110.000 јединки рибље млађи.