Danas je u Bačkoj Palanci prikazana vežba odbrane od poplave koju su zajednički organizovali JVP „Vode Vojvodine, VD „Dunav“ A. D. Bačka Palanka i predstavnici lokalne samouprave.

Događaju su prisustvovali direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević, predsednik  Opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnjica i direktor VD „Dunav“ A. D. Bačka Palanka, Goran Radišić. Cilj vežbe je adekvatna priprema za sprovođenje odbrane od poplava, kao i obuka kadrova koji do sada nisu imali priliku da učestvuju u sprovođenju odbrane.

 Direktor JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević, je rekao da je jedna od najvažnijih delatnosti preduzeća, upravo odbrana od unutrašnjih i spoljnih voda, te da će se danas prvi put u jednoj zvaničnoj vežbi koristiti mobilne brane kao vid najsavremenije opreme koju koriste sve moderne države. „Mobilne brane u dužini od 3,7 kilometara i još vredne opreme za odbranu od poplava, dobili smo zahvaljujući pokrajinskim sekretarijatima za poljoprivredu i regionalni razvoj. Njihova prednost u odnosu na zaštitu džakovima ogleda se pre svega u uštedi vremena i broju ljudi. Tih 3,7 kilometara, dvadesetoro ljudi može postaviti za četiri dana, a za istu dužinu ukoliko se koriste džakovi potrebno je 18 dana, po 20 sati rada“, precizirao je Kružević. Osvrnuo se i na odbrane od poplava u proteklom periodu koje smo uspešno sprovodili, ali je i napomenuo da sa vodenom stihijom uvek treba biti oprezan.

Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnjica, zahvalio se direktoru JVP „Vode Vojvodine“ i VD „Dunav“ A. D. Bačka Palanka što su upravo u njihovom mestu demonstrirali prednost nove opreme za odbranu od poplava. „Ovde je 1965. godine bila prva linija odbrane od poplava“, istakao je Šušnjica.

Direktor VD „Dunav“ A. D. Bačka Palanka, Goran Radišić, je rekao da mu je čast što kao vodoprivredno preduzeće koje za dve godine slavi 150 godina rada, učestvuju u ovakvom događaju i što je njihov predlog za organizovanje ovakve vežbe naišao na razumevanje i podršku, kako JVP „Vode Vojvodine“ tako i lokalne samouprave.

Vežba je simbolično demonstrirana kod „Spomenika žrtvama odbrane od poplava“ koji je podignut nakon 1965. godine, a bili su prisutni i predstavnici sektora za vanredne situacije iz Bačke Palanke i okolnih opština, srednjoškolci, kao i nekoliko desetina građana kako bi se i sami upoznali sa ovakvim događajima, a u slučaju potrebe i učestvovali u njima.