Završne radove na uređenju meliorativnih kanala Begejskog sliva u Mokrinu obišli su danas direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač. Uređeno je ukupno četiri kilometra kanala, a ovim radovima je uklonjeno oko 70.000 kvadratnih metara biljne vegetacije i izvađeno 13.000 kubnih metara mulja.

„Ovo je najzahtevniji posao u održavanju kanalske mreže koji smo do sada imali. Naime, ovde se nije radilo dvadeset godina, mogu reći iz opravdanih razloga. Zbog velikog broja pešačkih mostova, blizine domaćinstava i opasnosti od prilaska mašina, dosta je komplikovan zahtev“, rekao je direktor JVP „Vode Vojvodine“ Kružević, navodeći da su sada kanali Mokrinu vraćeni u projektovano stanje, tako da će svih 300 hekatara poljoprivrednog zemljišta, od državne granice sa Rumunijom sve do reke Zlatice, moći kvalitetnije da se odvodnjavaju. On je istakao da su radovi na kanalskoj mreži u Mokrinu značajni ne samo zbog odvodnjavanja, već i kako bi se očistila deponija iz kanala.

Gradonačelnik Kikinde Lukač rekao je da je uređenje kanalske mreže u Mokrinu identifikovano kao jedan od najvažnijih problema kroz razgovor sa mesnom zajednicom i građanima i dodao da će radovi doprineti značajno odvođenju atmosferskih voda. On je ocenio da je stanje kanalske mreže na teritoriji Kikinde sada vrlo dobro, s obzirom na ulaganja u prethodnih nekoliko godina.

JVP „Vode Vojvodine“ izdvojilo je za radove na kanalskoj mreži u Mokrinu 24 miliona dinara iz Programa održavanja sistema za odvodnjavanje.