Директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић обишао је данас са председником Покрајинске владе Игором Мировићем и председником Општине Србобран Радивојем Дебељачким радове на формирању акумулације „Србобран“. Поред акумулације, у току су завршни радови на новој црпној станици са потисним цевоводом и брани на Криваји, који ће омогућити наводњавање додатних 6.000 ha околног пољопривредног земљишта.

„Имали смо често ситуацију да Криваја пресуши, да не може да се наводњава и да имамо помор рибе. Овим пројектом решавамо наводњавање нових 6.000 хектара и еколошке проблеме и мислим да ће пољопривредници и становници Србобрана бити задовољни. У максимуму ће око 890.000 кубика литара воде бити на располагању за одржавање нивоа воде у реци Криваји“, рекао је директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић.

Он је најавио да ће наводњавање на овом подручју бити могуће већ од следеће пољопривредне сезоне. У име предузећа, он се захвалио Покрајинској влади на издвојених 1,5 милијарди динара ове године намењених искључиво борби против суше. Кружевић је истакао да ове године ЈВП „Воде Војводине“ има рекордан буџет од скоро осам милијарди динара, што значи да заиста може да се уђе у коштац са проблемима.

„Овај пројекат је значајан као део великих заједничких напора да, народним језиком речено, доведемо воду до што већег броја парцела. Када завршимо све радове из развојног фонда Уједињених арапских емирата, ми ћемо на 103.000 хектара моћи да доведемо воду и тиме повећамо приносе“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, додајући да је то добра вест за Војводину, имајући у виду све присутније климатске пормене и сушу.

Председник Општине Србобран Радивој Дебељачки истакао је да је ово значајан пројекат за локалну самоуправу и да ће допринети бољим условима живота.

Акумулација „Србобран“ дуга је 12 km, налази се између насеља Србобран и Фекетић и настала је изградњом бране на Криваји. Водом ће се пунити из Хс ДТД преко нове црпне станице „Србобран“, која се налази на каналу Бечеј-Богојево и укупног је капацитета 2,4 m3/s. За потребе снабдевања водом изграђен је подземни потисни цевовод, дуг 1.350 m, који спаја црпну станицу и акумулацију.  

Радови у Србобрану вредни су око 2,9 милиона евра и финансирају се из Абу Даби фонда за развој. На подручју Војводине, из средстава Абу Даби фонда финансира се укупно 30 пројеката вредних око 62 милиона евра, а првих 18 пројеката су већ реализовани.