Sa Dunava iz Novog Sada krenula je danas 13. po redu Međunarodna regata „Vode Vojvodine“, koja će trajati do 30. juna.

Ovogodišnja regata će za devet dana plovidbe preći maršrutu od 250 km po vojvođanskim rekama i kanalima, na relaciji: Novi Sad-Titel-Zrenjanin-Žitište-Mihajlovo (Jankov most)-Novi Bečej-Bečej-Srbobran-Bački Petrovac-Novi Sad, a slogan regate je “Kanali plovni, za ravnicu plodnu”.

„Sloganom ovogodišnje regate želimo da istaknemo značaj i važnost održavanja i čišćenja kanalske mreže i kanala u našoj severnoj pokrajini. JVP „Vode Vojvodine“ upravlja sa 600 kilometara plovne kanalske mreže i na tom plovnom putu se nalazi čak 16 brodskih prevodnica koje su neophodne za njegovo funkcionisanje. Ove godine regataši će prvi put proći kroz rekonstruisanu prevodnicu Klek, rekonstruisanu zahvaljujući sredstvima iz IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Trudimo se da istaknemo nautički i turistički potencijal lokalnih samouprava kroz koje prolaze naša kanalska mreža. U prethodnih godinu dana smo postavili preko 100 pecaroških mesta duž kanala u našoj severnoj pokrajini. Vojvodina je nekada bila močvarno područje, ali zahvaljujući ulaganju u poljoprivredu i kanalsku mrežu postala je izuzetno pogodno i plodno poljoprivredno tlo. JVP „Vode Vojvodine“ je ove godine obezbedilo čak rekordnih četiri milijarde dinara za ulaganje u kanalsku mrežu i vodne objekte, kako bismo obnavljali postojeće i pravili nove sisteme za odvodnjavanje i navodnjavanje“, izjavila je Bojana Pećo-Findžanović, savetnica direktora JVP Vode Vojvodine. Ona se zahvalila lokalnim samoupravama koje su domaćini regate na saradnji i poželela regatašimA prijatnu plovidbu, a pozvala je građane da se pridruže proslavi Međunarodnog dana Dunava – 29. juna na novosadskom Štrandu.

„Kalendarski gledano, ovaj dan koincidira sa početkom leta i gde ćete lepšeg i zanimljivijeg događaja. Ovo je jedna prelepa manifestacija i svim učesnicima želim da im svaki sekund u Novom Sadu bude prijatan i da im svaki talas bude ugodan. Regata će se 29. juna vratiti na kupalište Štrand i tada će biti centralna manifestacija povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava“, izjavio je Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

Ovogodišnja regata podržana je od strane Pokreta gorana Vojvodine i Grada Novog Sada, koji će ove godine prvi put biti domaćin regatašima i to na Međunarodni dan Dunava, 29. juna, kada će na Špicu za sve građane biti organizovan zabavno-edukativni program, uz vožnju po Dunavu za najmlađe, žonglere vatrom, koncert grupe „Amajlija“ i vatromet.