У току су радови на 130 километара система за одводњавање „Јегричка“ како би ови канали били двонаменски, односно, истовремено могли да служе и за наводњавање пољопривредног земљишта. У овој фази радова тако ће бити омогућено наводњавање око 3.000 хектара пољопривредног земљишта у атарима Раткова, Пивница, Лалића и Селенче.

Предвиђено је да се уклони око милион и по квадратних метара биљне вегетације, како би се канали очистили и припремили за извођење земљаних радова, у оквиру којих ће се довести у двонаменску функцију одводњавања и наводњавања. Биће измуљено и ископано око 340.000 кубних метара земље. Радови на промени намене дела каналске мреже система за одводњавање „Јегричка“ вредни су око 570 милиона динара.

Вода за наводњавање ће се узимати из канала Хс ДТД, уз помоћ нове Црпне станице „Јегричка“, чија градња је завршена 2020. године током прве фазе изградње система за наводњавање из Абу Даби фонда.

Ове године значајна средства опредељена су за пренамену једнонаменских у двонаменске системе, са циљем да постојећа каналска мрежа која је иначе служила за одводњавање, има функцију и наводњавања у летњим месецима.

У овој години, из програма ЈВП „Воде Војводине“ опредељено је милијарду и по динара за за борбу против климатских промена, од чега је 1,4 милијарде намењено за двонаменске системе, како би се у будућности што више умањила штета од суша.