Прославом Дана Дунава на новосадској плажи Штранд у организацији ЈВП „Воде Војводине“ и Града Новог Сада, јуче је завршена овогодишња регата „Воде Војводине“. На популарном „шпицу“ најпознатијег купалишта у Новом Саду у послеподневним сатима деца су могла да учествују у дигиталној игри меморије и стекну нова знања о заштићеним биљкама и животињама на нашим каналима и рекама. Посетиоци су имали прилику да се провозају Дунавом са рибочуварима ЈВП „Воде Војводине“, а у вечерњим сатима да уживају у музици групе „Амајлија“ и наступу жонглера са ватром. Крај прославе означио је ватромет са воде.

„Ово је значајан дан и догађај за ЈВП „Воде Војводине“, а најважније од свега је да враћамо људе на реку и истичемо њен значај. Мањак загађености и немара према рекама итекако значи нама који се бавимо тиме, јер, као што видите, време се мења, имамо огромне падавине и опасност од поплава пред свако лето, а оно што је постало наш живот је борба против суше. Одржавање каналског система, обалоутврда и река је од великог значаја“, истакао је директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић рекао је да је за град важан сваки туриста и да је потребно искористити потенцијал реке Дунав.

Кружевић и Ђурић најавили су да ће се и наредних година Дан Дунава обележавати на новосадском Штранду.

Јучерашња прослава Дана Дунава у Новом Саду означила је и завршетак регате „Воде Војводине“, која је у девет дана пловидбе прешла око 250 километара на кружној рути дуж Дунава, Тисе, бачких и банатских канала. У регати је било 89 пловила и 263 учесника, а четири посаде дошле су из иностранства – Босне и Херцеговине, Аустрије, Словеније и Хрватске. Овогодишња регата пловила је под слоганом „Канали пловни, за равницу плодну“, којим ЈВП „Воде Војводине“ истичу значај и важност каналске мреже.