Као последица повећаних атмосферских падавина и делом топљења снега, дошло је до раста нивоа река у сливу Дунава и Тисе, што је проузроковало и повећање нивоа водостаја на територији Војводине.

На основу измерених данашњих водостаја,  ЈВП „Воде Војводине“ прогласилo је редовну одбрану од поплава на деоници реке Дунав, од државне границе са Мађарском до Ченте.

Проглашене су мере редовне одбране и на реци Тиси, од бране код Новог Бечеја до улива у реку Дунав, на каналу Бегеј, од улива у реку Тису до Хидрочвора Стајићево, као и на 3 km Карашца код Ченте.

Такође, мере су спроведене и на каналу Хс ДТД, од уставе Бездан до уставе Чешка ћуприја, као и за црпне станице Бездан I и Бездан II.

Према прогнозама РХМЗ-а, у наредним данима очекује се даљи пораст Дунава и Тисе, али се не очекује достизање меродавног нивоа за проглашење ванредне одбране од поплава на поменутим деоницама. Очекује се, да ће, уколико не буде изненадних обилних падавина, врх таласа који у Србију улази током викенда протећи без последица и да ће потом уследити његов нагли пад.

Тренутно се на подручју Војводине мере редовне одбране од поплава спроводе на укупно 385,11 km.

Стручне службе ЈВП „Воде Војводине“ су на терену и прате развој ситуације, надзиру све евентуалне промене у складу са Општим и оперативним планом за одбрану од поплава.