Danas je u Parku prirode „Begečka jama“, zaštićenom prirodnom dobru čije je upravljač JVP „Vode Vojvodine“, organizovana akcija čišćenja povodom Svetskog dana voda.

Akciji su prisustvovali direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević i gradonačelnik Grada Novog Sada, Milan Đurić.

U akciji su učestvovali i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, JP „Vojvodinašume“, JKP „Čistoća, JKP „Gradsko zelenilo“, predstavnici volonterskog kluba APTIV, Udruženje Arhus centar NS, Radna grupa „Zelena stolica“ i mnogobrojni građani.

Početak akcije čišćenja obeležen je kratkom edukativnom promocijom o vrednostima ovog parka prirode, nakon čega je oko 150 volontera podeljenih u timove, krenulo sa prikupljanjem granja i otpada na terenu.

Direktor Srđan Kružević zahvalio se svima koji su se odazvali i podržali akciju i naglasio da JVP „Vode Vojvodine“ pokušava da uvede savremene trendove u upravljanju zaštićenim područjima.

“Da zaštitimo i očuvamo Begečku jamu, pokrenuli smo niz akcija i za nepune dve godine koliko upravljamo, uložili smo blizu 27 miliona dinara u opremu. Između ostalog kupljeni su električni čamac i električno vozilo, ugrađene su kamere koje su spojene sa monitoring centrom i koje nadgledamo 24 časa, a angažovano je i fizičko tehničko obezbeđenje” – istakao je Kružević.

Kružević je dodao da je u planu, u saradnji sa stručnim i naučnim institucijama, rad na izmuljenju, rekonstrukciji ustave i projektovanju crpne stanice čijim bi radom nivo vode bio konstantan i ne bi zavisio od nivoa Dunava, što bi dalje zaustavilo nestajanje ovog prirodnog dobra.

“Nadam se da će JVP „Vode Vojvodine“ zajedno sa Gradom Novim Sadom uspeti da naprave jednu pravu oazu za sve građane Novog Sada i okoline” – zaključio je Kružević.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić podsetio je okupljene da je od oko 500 hektara Begečke jame u olujnom nevremenu protekle godine oštećeno oko 200 hektara. Apelovao je na ljude da se trude da ono što koriste za sobom ostave čisto i naglasio je da je ovo samo nastavak akcije koja je započeta pre mesec dana čišćenjem parkova  i divljih deponija širom Novog Sada.

Đurić je sugerisao Novosađanima da više koriste blagodeti Begečke jame koja je samo dvadesetak kilometara udaljena od Novog Sada.

Darko Živkov Popov, predstavnik firme APTIV, koja je jedan od inicijatora današnjeg čišćenja, rekao je da je zadovoljstvo učestvovati u akciji na ovako lepom mestu i sa velikim odzivom volontera. Istakao je da su sa sobom poveli podmladak koji tek treba da primi pelcer vođenja računa o svojoj okolini.

Kroz uključivanje dece i građana u ove aktivnosti, podiže se svest o značaju očuvanja životne sredine, a kroz zajednički rad svih institucija stvara se osećaj zajedništva i odgovornosti prema lokalnoj zajednici, što je još jedan korak ka stvaranju čistije i zdravije okoline za generacije koje dolaze.