На данашњи дан пре тачно десет година проглашена је редовна одбрана од поплава на деловима Саве, што је уједно био увод у једну од највећих одбрана од поплава на подручју Војводине.

Тог пролећа кише су падале данима. Сава је за само два дана порасла 2,5 метара, а у вечерњим сатима 17. маја код Сремске Митровице измерено је рекордних и забрињавајућих  863 cm. При водостају од 857 cm превентивно су евакуисани делови Митровице и Лаћарка, као и комплетна насељена места Јамена и Босут.

Осим обореног рекорда на Сави браниоце су још више бринуле прогнозе метеоролога јер су најавили раст до невероватних 917 cm. То се срећом по нас није обистинило јер је насип на Сави у суседној Хрватској пукао и вода се излила у брањено подручје. После тога линија одбране више није била 120 km насипa Саве, већ су то  постали и неприступачни терени моровићких шума.

Најкритичније су биле две недеље у другој половини маја, а у борбу са водом за коју се није знало ни колико је има ни одакле тачно долази, укључила  се већина војвођанске водопривреде,  бројне локалне самоупораве, многа предузећа, војска, полиција и на хиљаде волонтера.

У одбрамбене линије уграђено је милион џакова песка и више од 180.000 м3 земље, а даноноћно је било ангажовано око 70 тешких машина и више од 350 камиона. Акција подизања насипа око угрожених насеља по обиму и техници памтиће се у историји водопривреде.

Одбрана у Срему трајала је 55 дана, а људских жртава срећом није било.