Međunarodna 14. Regata „Vode Vojvodine“ završena je juče u Novom Sadu na Štrandu, kada je dočekom regataša obeležen i Međunarodni dan Dunava.

Dočeku regataša prisustvovali su izvršna direktorka JVP „Vode Vojvodine“ Danka Vasiljević, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Miloš Egić i brojni predstavnici opština kroz koje je ovogodišnja regata za devet dana prošla.

– U regati je učestvovalo 250 regataša na blizu 100 plovila. Reka Dunav je značajna za naše podneblje i ova regata jeste jedan vid negovanja i čuvanja naše reke i kanala, uz podizanje ekološke svesti naročito među mladima. Baš zbog toga mi je posebno drago što sve veći broj mladih učestvuje u regati, zbližava se s prirodom i upoznaje čari naše Vojvodine – rekla je Vasiljevićeva, zahvalivši se svim opštinama na uspešnoj saradnji.

–  Dunav je mnogo više od reke, ona je simbol povezivanja, saradnje i dobrih odnosa svih zemalja kroz koje prolazi na svom putu ka Crnom moru. Ovogodišnja regata bila je izuzetno uspešna, svake godine priključuje se sve više dece, a nadam se da će sportskih aktivnosti takmičarskog karaktera, kao što je ove godine to bilo takmičenje u pecanju, biti mnogo više u okviru regate – rekao je pokrajinski sekretar Basta.

Ovogodišnja regata imala je humanitarni karakter, te će od prikupljenih plastičnih čepova biti kupljeno pomagalo za devojčicu Natašu Minić (14) iz Futoga.

– Nataša je rođena sa cerebralnom paralizom i prošla je trnovit put da može da stane na noge, a mogućnost da može da dobije i specijalnu hodalicu znači neopisivo puno. Veliko hvala JVP „Vode Vojvodine“ i regatašima što drugu godinu zaredom pokazuju visoku svest brige o svom okruženju – rekla je Vanja Petković, predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“ prilikom uručenja prikupljenih čepova.

Tokom obeležavanja Dana Dunava najveću pažnju privukle su promotivne vožnje Ribočuvarske službe JVP „Vode Vojvodine“ u kojima je bilo omogućeno svim Novosađanima da se provozaju čamcima na Dunavu. Uz bogat program za decu, Novosađane su zabavljali DJ Sale Mladenović i novosadska grupa Amajlija, a završetak dana obeležen je uz žonglere sa vatrom i vatromet sa Dunava.