Uređenje Kanala Kosančić – Mali Stapar trenutno je u toku, a radovi obuhvataju uklanjanje biljne vegetacije i trske, ali i bagersko tarupiranje šiblja na deonicama gde postoji potreba za tim.

Pored toga, radi se i na samom izmuljenju korita ovog kanala, u dužini od 13 kilometara, na deonici km 3+950 do km 16+500, kod Ruskog Krstura i Kruščića.

 Čišćenje kanala bilo je neophodno jer su pojedine deonice obrasle biljnom vegetacijom i trskom, a visina mulja dosegla nivo proseka. Sve to je otežavalo snabdevanje korisnika vodom, a najviše problema imali su vlasnici okolnog zemljišta jer oni vodu iz kanala koriste za zalivanje.

Prema proceni stanja na terenu, a i zbog povoljnih vremenskih uslova, očekujemo da će kompletan posao biti završen za manje od mesec dana. 

Radovi se izvode na osnovu redovnog programa održavanja kanalske mreže, a njihova vrednost iznosi 60.016.914,87 dinara.

Podsećamo da je Kanal Kosančić – Mali Stapar deo Hidrosistema DTD, dugačak je ukupno 21 kilometar i snabdeva se vodom iz kanala Vrbas – Bezdan. Završetkom ovih radova biće omogućeno bolje i sigurnije snabdevanje svih korisnika vodom, kao i efikasno odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u vreme odbrane od unutrašnjih voda.