Projekat započet prošle godine koji se odnosi na prenamenu dela kanalske mreže za odvodnjavanje u dvonamenske sisteme, nastavljen je i u ovoj godini kroz drugu fazu radova koja obuhvata novih 9 sistema.

U okviru ove faze predviđena je rekonstrukcija sledećih sistema: Labudnjača, Novokneževački, Šećeranski, Međa 1, Progarska Jarčina, Zapadna Bačka, Srednja Bačka, Krivaja i Debeljački češalj 2. faza.

Trenutno su u toku radovi na 8 sistema, dok su na Debeljačkom češlju završeni i kanali su potpuno spremni za navodnjavanje. 

Radovi podrazumevaju mašinsko uklanjanje vegetacije, iskop kanala, razastiranje zemlje, čišćenje propusta kanala, kao i rekonstrukciju postojećih kanala i objekata na njima.  

Dužina kanalske mreže obuhvaćena ovim radovima iznosi oko 50 kilometara, a površina na kojoj će biti omogućeno navodnjavanje je 4.000 hektara.

JVP „Vode Vojvodine“ je za ove radove izdvojilo oko 640 miliona dinara.

Podsetimo da je naše preduzeće prošle godine pokrenulo ovaj veliki projekat gde je posle više decenija kanalska mreža koja je služila samo za odvodnjavanje, dobila novu funkciju – funkciju navodnjavanja u letnjim mesecima.

Prva faza radova obuhvata rekonstrukciju 24 sistema, od čega je završeno 16, dok su na 8 preostalih sistema radovi u završnoj fazi.

Kada se okončaju svi radovi na ukupno 33 sistema obuhvaćenih iz obe faze, omogućiće se navodnjavanje na dodatnih 36.000 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta.