Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ завршило је радове на реконструкцији два канала у Срему, Јарачке Јарчине и Галоваче, у укупној дужини од 12 километара.

Канал Јарачка Јарчина простире се атаром села Јарак, док канал Галовача протиче атарима Никинаца и Хртковаца. Током радова, машинским ископом из корита оба канала, уклоњено је око 250.000 кубних метара земље, од тога 30 хиљада кубика распоређено је дуж обале Јарачке Јарчине, док је осталих 220.000 кубика транспортовано на друге локације.

Реконструкцијом ових канала створена је могућност да се вода упумпана посредством Црпне станице „Јарак“, из реке Саве, транспортује у каналску мрежу до крајњих корисника. Овим ће се, по завршетку изградње уставе и ЦС „Јарак“, што се очекује до краја године, створити услови за наводњавање околног пољопривредног земљишта на близу 10 хиљада хектара.

Вредност ове инвестиције износила је око 2,8  милиона евра, а финансирана је средствима из Абу Даби фонда.

Ови радови представљају почетну фазу у даљем развоју система за наводњавање Срема. Зато је, у наставку, потребно изградити нови спојни канал који ће повезату подсистем Јарачка Јарчина и систем Галовача – Врањ, након чега ће бити омогућено наводњавање пољопривредног земљишта на скоро 20 хиљада хектара.