Završeni su radovi na izgradnji cevastog propusta koji je jezero Korlatoš kod Bezdana spojio sa kanalom Vrbas – Bezdan. Na ovaj način omogućeno je gravitaciono upuštanje vode u jezero, a količina vode više ne zavisi od atmosferskih padavina i podzemnih voda, već se reguliše preko hidrograđevinskog objekta, odnosno ventila. Radovi su započeli u oktobru prošle godine i koštali su 19.647.760,30 dinara bez PDV.

Jezero „Korlatoš“, nekadašnji rukavac Dunava, prostire se na površini od oko 13,5 ha, dok vodena površina zahvata 11 ha. Od izgradnje nasipa na desnoj obali kanala Vrbas – Bezdan, zbog nepostojanja hidrograđevinskog objekta, jezero nije imalo fizičku vezu sa kanalom niti se na neki drugi način moglo snabdevati vodom. Ovo je predstavljalo veliki problem jer je nivo vode u jezeru  isključivo  zavisio od vremenskih prilika, a voda odlazi u podzemlje i isparava.

Sve izraženiji nedostatak padavina u proteklih nekoliko godina za posledicu je imao značajno opadanje nivoa vode što je pravilo probleme žiteljima tamošnjeg vikend naselja, ali je u opasnosti bio i biljni i životinjski svet u jezeru i okolini. Upravo zbog toga JVP „Vode Vojvodine“ je povremeno prepumpavalo vodu iz kanala u jezero, ali je to bilo kratkoročno i iznuđeno rešenje.

Postavljanjem cevastog propusta i povezivanjem jezera sa kanalom Vrbas – Bezdan problem je trajno rešen, a sveža voda će se upuštati kada god to bude potrebno.