Група од 50 гостију из Мађарске, међу којима је највише архитеката, заштитара градитељског наслеђа и историчара уметности, посетила је данас хидрочвор на Малом Стапару и Стари млин који са преводницом и уставом чине једну целину.

Ови водни објекти којима управља ЈВП „Воде Војводине“, представљају изузетан пример хидротехничког наслеђа не само у Војводини, а колико су репрезентативни и важни  највише говоре све бројније посете овом локалитету. 

Гости из Мађарске с пажњом су слушали занимљиве податке о овим објектима, међу којима су најзначајнији они да је преводница Мали Стапар најстарија преводница у Војводини која је и даље у употреби. Изграђена је 1802. године, за време градње Великог бачког канала који се сматра претечом Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав. 

Стари млин је првобитно био изграђен изнад преводнице крајем 18. века, али је био скромних димензија и капацитета, па је реконструисан и отворен 1848. године. Млин је и данас задржао тадашњи изглед, а био је у функцији све до 1976. године. Првобитно је радио на струју која се добијала са саме преводнице, а покретала га је турбина од 26 коњских снага. Висина воденог стуба између горњег и доњег нивоа базена преводнице износила је 1,25 метара што је било довољно за производњу струје не сaмо за млин већ и за остале објекте смештене на хидрочвору.

Организатор ове стручне екскурзије је друштво „Величанствена прошлост“, Архитектонска комора Мађарске и Друштвo урбаниста Мађарске, а циљ им је посета вредном градитељском наслеђу унутар и ван граница Мађарске.