Novi Sad 10.09.2008.
Izgradnja regionalnog sistema za navodnjavanje Kula-Mali Iđoš jedna je od prioritetnih investicija JVP „Vode Vojvodine“. Ovaj sistem služi za navodnjavanje više desetina hiljada hektara zemljišta.
Projekat ima sve dozvole, uključujući i dozvolu za postavljanje obloge (folija ili beton) koja je neophodna kako bi se sprečilo poniranje vode i degradacija poljoprivrednog zemljišta. Na kosinama kanala su, prema projektu, ugrađeni betonski elementi za divljač. Nakon postavljanja obloge pojavio se problem uginuća krupne i sitne divljači. Po dojavi lovačkih udruženja, tehnička služba JVP-a je zatražila dvadesetčetvoročasovno čuvanje kanala do iznalaženja tehničkog rešenja.
U ceo postupak pronalaženja rešenja su uključena i lokalna lovačka društva i republička inspekcija i doneto je kompromisno rešenje koje bi do konačnog rešenja trebalo da spreči dalja uginuća, ali i da ne prekida dovod vode korisnicima:
•    celodnevno čuvanje kanala preuzela su, na sopstvenu inicijativu, lovačka društva, a naknadu za čuvanje plaćali su JVP „Vode Vojvodine“ i korisnici
•    zaključno sa  7.09.2008. postavljena je privremena ograda
Karakteristike zaštitne ograde:
•    dužina 5 kilometara
•    betonski stubovi na razmaku od 4 metra
•    visina 1,5 metara
•    čelične zatezne sajle na dnu, u sredini i pri vrhu
•    vrednost radova oko 14 miliona dinara, investitor JVP „Vode Vojvodine“
Postavljena zaštitna ograda je ipak samo privremeno rešenje, dok se za trajnim još uvek traga. Da podsetimo, Tehnička služba JVP-a se putem međunarodne saradnje povezala sa vodoprivrednim organizacijama u okruženju (Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Austrija) u potrazi za materijalom koji bi sprečio uginuća, tj. omogućio divljači da nakon upada u kanal bezbedno izađe. Nažalost, trajnih rešenja sa garancijom nema ni u okruženju.
Radove su danas obišli tehnički direktor JVP „Vode Vojvodine“, Aleksandar Nikolić, šef Odeljenja za šumarstvo JVP, Nikola Rambat, Republički lovni inspektor, Branko Bolić, sekretar Lovačkog saveza Vojvodine, Milenko Zeremski i predstavnici lokalnih lovačkih uduženja.
Služba za odnose s javnošću i protokol