Tokom protekle nedelje kroz brodske prevodnice Sombor, Srpski Miletić i Bogojevo uspešno je, prvi put u proteklih 30 godina,  preveden vangabaritni brod težak 586 tona. Ove tri prevodnice imaju korisnu dužinu 85 metara, širinu 12 metara i minimalnu dubinu gaza tri metra. Brod, namenjen Holanđanima, napravljen u brodogradilištu u Bačkom Monoštoru dugačak je 95,5 metara, širok 11,45 i visok 3,95 metara.

Pravilnikom o načinu i uslovima korišćenja vodoprivrednih objekata osnovne kanalske mreže hidrosistema Dunav – Tisa – Dunav, predviđeno je da kanalima mogu ploviti samo ona plovila čije dimenzije ne ugrožavaju objekte ni plovidbu na kanalu. Pošto  dimenzije broda  prevazilaze gabarite prevodnica urađen je poseban projekat za prevođenje broda. Na osnovu analize projektovanog i izvedenog stanja broda i prevodnica i geodetskog snimanja terena stručnjaci su zaključili da je prolazak broda kroz prevodnice tehnički moguć, ali da je potrebna izuzetna opreznost prilikom prevlačenja i manevrisanja brodom. U projektu, koji je uradio novosadski „Hidrozavod“,  pored niza uslova koji se moraju ispoštovati navedeno je  i da se prevođenje mora obaviti po danu, bez vetra i da brod ni jednog momenta ne sme biti naslonjen na kapiju prevodnice ili biti preko odbojnika.

Prevođenje broda u proseku je trajalo oko tri sata. Na prevodnici Sombor brod je preveden u sredu, u Srpskom Miletiću u četvrtak, a u Bogojevu u petak ujutro.

Novi Sad, 19.05.09.