Novi Sad, 10. jun 2010.

VANREDNA ODBRANA NA DELOVIMA  DUNAVA I TISE

 

Prema najnovijim prognozama RHMZ Dunav će kod Bezdana u subotu dostići 722 centimetra, dok se vrh talasa u Novom Sadu očekuje u nedelju ili ponedeljak, a vodostaj će dostići 650 centimetara.

Na vodomeru kod Bezdana jutros je izmereno 699 centimetara, pa je duž Dunava od Bezdana do Bačke Palanke, na ukupno 170 kilometara  od jutros uvedena VANREDNA ODBRANA OD POPLAVA. Zbog porasta Tise mere vanredne odbrane od poplava sprovode se i na 77 kilometara tog vodotoka. Mere vanredne odbrane od poplava podrazumevaju danonoćni obilazak odbrambenih linija i saniranje uočenih negativnih pojava. Pri najavljenim vodostajima branjeno područje ne bi trebalo da bude ugroženo, ali će pod vodom biti vikend naselja izgrađena u koritima reka, odnosno u nebranjenoj zoni. Ukoliko se ostvari prognoziranih 722 cm kod Bezdana, biće to drugi najveći vodostaj zabeležen posle katastrofalnih poplava 1965.godine. Početkom aprila 2006. na vodomeru kod Bezdana izmereno je 736 cm.

Od ukupno 1.460 kilometara prve  odbrambene linije u Vojvodini  trenutno je u  odbrani više od 920 kilometara nasipa. Na 334 kilometra proglašena je vanredna, a na 589 redovna odbrana od poplava.

 

 

ODBRANA OD UNUTRAŠNjIH VODA

 

Pored sprovođenja odbrane od spoljnih voda, zbog izuzetno velikih količina padavina, na području Vojvodine, tokom maja i juna  (dva do tri puta većih od proseka) i dalje se  sprovodi  i odbrana od unutrašnjih voda.

Prestanak padavina i stabilizacija hidrometeoroloških prilika u proteklih nekoliko dana postepeno smanjuju kako prevlažene, tako i površine koje su bile potpuno pod vodom. Trenutno najviše problema ima na Bosutu i Horgoško- martonoškom slivu, na granici sa Mađarskom.