Novi Sad, 19. jun 2010.

U BANATU PONOVO PROBLEMI SA UNUTRAŠNjIM VODAMA

Velike količine padavina koje su juče popodne ili uveče zahvatile pojedine delove Banata ponovo prave probleme. Na već zasićeno i prevlaženo zemljište, za samo nekoliko sati palo je i preko 100 mm kiše. Najviše padavina čak 116 mm palo je u naselju Vojvoda Stepa, a izuzetno velike količine padavina zabeležene su i u Hetinu, Ruskom selu i još nekim naseljima. Najviše problema ima u Vojvodi Stepi gde su u opasnosti i stambeni objekti. Interventne ekipe VDP „Srednji Banat“ iz Zrenjanina odmah su izašle na ugroženo područje. Uz pomoć bagera i mobilnih pumpi velikog kapaciteta nadaju se da će do kraja dana, ukoliko ne bude novih padavina, voda iz najugroženijeg dela naselja biti evakuisana. Napominjemo da nadležnost vodoprivrede ide do zone građevinskog reona, ali u izuzetno teškim slučajevima mehanizacija vodoprivrede ulazi i u naseljena mesta i pomaže ugroženom stanovništvu.

Zbog novih padavina na pojedinim delovima Banata ponovo je uvedena odbrana od poplava od unutrašnjih voda. Imajući u vodu najave meteorologa da se i u narednih nekoliko dana lokalno očekuju velike količine padavina ponovo apelujemo da se zemljište u atarima šlicuje, a da se odvodni kanali u naseljima čiste.

 

DUNAV I DALjE OPADA

 

Na vodomeru kod Novog Sada jutros su izmerena 650 cm, 14 manje nego juče. Prema proghnozama Republičkog hidroimeteorološkog zavoda već sredinom naredne nedelje Dunav će se kod Novog Sada spustiti ispod 600 cm. Pri tim vodostajima biće i manje problema u pojedinim ulicama u delu Južnog Telepa, a voda će se  postepeno povlačiti  i iz poplavljenog  Bulevara Despota Stefana. Na toj lokaciji trenutno je teško bilo šta uraditi jer kanalizacione mreže nema, teren je nizak, a vodostaj Dunava visok.