Novi Sad, 21. jun 2010.

 

 

DUNAV KOD NAS OPADA, ALI U GORNjEM TOKU PONOVO RASTE

 

Na vodomeru kod Novog Sada jutros je izmereno 625 cm.  Prema proghnozama Republičkog hidroimeteorološkog zavoda u četvrtak će se vodostaj Dunava kod  Novog Sada spustiti na 600 cm, ali tokom vikenda sledi novi, blagi  rast. Već u petak Dunav će kod Bezdana sa jutrošnjih 556 porasti na 570 cm. Koliko će Dunav rasti u novom talasu trenutno nema prognoza, ali to u najvećoj meri zavisi od hidroloških prilika u njegovom  gornjem toku. Podsećamo da se na  Dunavu od Bezdana do Banatske Palanke  i dalje sprovode mere redovne odbrane od poplava i da su odbrambene linije pod stalnim nadzorom.

Na delu dunavskog nasipa u zoni Južnog Telepa, u dužini od oko kiloemtar sprovodi se vanredna odbrana, a problem prave septičke jame napravljene u nožici nasipa. Pod stalnom kontrolom je i poplavljeni deo Bulevara Despota Stefana. Na toj lokaciji trenutno je teško bilo šta uraditi jer kanalizacione mreže nema, teren je nizak, a vodostaj Dunava i dalje visok.

Vodostaj Tise je u blagom opadanju ili stagnaciji.

Velike količine padavina u pojedinim delovima Banata, zabeležene u protekla tri dana,  ponovo su prouzrokovale uvođenje odbrane od poplava od unutrašnjih voda.