Novi Sad, 22. jun 2010.

 

Odbrana od unutrašnjih voda

 

Nove, velike količine padavina na području Vojvodine ponovo izazivaju mnogo problema. Najteže je u pojedinim delovima opština Zrenjanin, Nova Crnja, Kikinda i Sombor.

Padavine su u nekim područjima tri do  četiri puta veće od proseka. Dodatni problem predstavljaju visoki vodostaji reka i prepuni kanali, pa voda nigde ne može gravitaciono oticati. Bez obzira na to što sve crpne stanice i mobilne pumpe ponovo danonoćno rade, kanalska mreža nije projektovana  da primi do sad ne zabeležene  količine padavina.

Podsećamo još jednom  da vodoprivreda nije zadužena za intervencije u naseljima, ali da ne odbijamo ni jedan zahtev lokalne samouprave ukoliko su ugroženi stambeni objekti. Ograničavajući faktor je mehanizacija, jer je ugroženih lokaliteta sve više.

 

Stanje na vodotocima

 

Dunav koji je u proteklih desetak dana  opadao, ponovo će rasti. Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda vodostaj kod Bezdana sutra će iznositi 559 cm, 7 cm više nego danas, a u subotu već 630 cm. Kod Novog Sada jutros je izumereno 616 cm, 9 cm, manje nego juče, ali novi rast, sledi već sutra uveče. Prema korigovanim prognozama RHMZ u četvrtak će vodostaj Dunava kod Novog Sada  biti 622, a već u subotu 660 cm. Zbog rasta vodostaja ponovo će biti ugroženi objekti u nebranjenoj zoni.

Novi porast vodostaja,  povećanje podzemnih voda i septičke jame u delovima Južnog Telepa  dodatno će ugroziti  taj deo odbrambene zone Novog Sada. Na toj deonici, u dižini od  kilometar i dalje su na snazi mere vanredne odbrane od poplava. Podsećamo da je ova deonica nasipa bila  problematična i tokom 2006. godine. Radovi na sanaciji ugroženog dela nasipa trebalo je već da počnu, ali su prolongirani zbog loših vremenskih uslova i visokog vodostaja Dunava.

Pod stalnom kontrolom su i ugroženi delovi Sremske Kamenice i potopljeni deo Bulevara Despota Stefana.