Novi Sad, 28. jun 2010.

 

DUNAV NAPOKON OPADA

 

Na vodomeru kod Novog Sada jutros su  izmerena 622 cm, 3 više nego juče, ali već popodne sledi stagnacija i opadanje. Vodostaj kod Bezdana jutros iznosi 548 cm, dvadeset cm manje nego prilikom jučerašnjeg merenja. Prema proghnozama Republičkog hidroimeteorološkog zavoda  sutra će  Dunav će kod  Novog Sada biti niži za pet cm. Ukoliko se ostvare prognoze RHMZ, u petak će se vodostaj spustiti na 576 cm. Pri tim vodostajima biće i manje problema u poplavljenim ulicama u delu Južnog Telepa, u Dunavskoj ulici i Sremskoj Kamenici, a voda će se  postepeno povlačiti  i iz poplavljenog  Bulevara Despota Stefana.

Vodostaj Tise stagnira, ali je i dalje izuzetno visok. Kod Novog Kneževca i Titela iznad granice vanredne odbrane od poplava, a kod Sente i Novog Bečeja iznada granice redovne odbrane od poplava.

Na Savi, do Sremske Mitrovice,  vodostaji su u opadanju, a nizvodno u stagnaciji.

Od ukupno 1.460 kilometara nasipa u obrani je 976, od toga u redovnoj 673, a u vanrednoj 243 kilometra.

PROBLEMI SA UNUTRAŠNjIM VODAMA

 

            Bez obzira na to što sve crpne stanice, pumpe i mehanizacija rade non-stop, velike površine poljoprivrednog zemljišta i dalje su pod vodom. Najviše problema ima u pojedinim delovima Banata, odnosno opštinama Nova Crnja, Žitište, Sečanj i Kikinda.