Novi Sad, 16. jun 2010.

DUNAV SE POVLAČI, TISA USPORAVA

 

Na vodomeru kod Novog Sada jutros je izmereno 688 cm, šest manje nego juče, dok je vodostaj kod Bezdana za čak 27 cm manji nego prilikom jučerašnjih merenja. Prema proghnozama Republičkog hidroimeteorološkog zavoda u nedelju će se Dunav kod Bezdana spustiti na 543, a kod Novog Sada trebalo bi da iznosi 642 centimetra. Bez obzira na evidentno opadanje vodostaja duž obale Dunava od Bezdana do Bačke Palanke na snazi su i dalje mere vanredne odbrane od poplava. Napominjemo da su u pitanju izuzetno visoki vodostaji, među najvećima u proteklih stotinjak godina, pa odbrambene linije moraju biti pod stalnim nadzorom.

Najveći vodostaj Dunava kod Novog Sada zabeležen je 1965. kada je doistigao 778 cm, 1975. zaustavio se na 710, 2006. na 745, a juče je kod Novog Sada izmereno 694 cm.

Zbog rasta podzemnih voda i problema sa septičkim jamama na delu novosadskog nasipa u zoni Južnog Telepa, danas je proglašena  vanredna odbrana od poplava. Mere vanredne odbrane, na ovoj lokaciji, sprovode se na oko kilometar nasipa. Ova deonica nasipa bila je problematična i tokom 2006. godine. Radovi na sanaciji problematičnog dela nasipa trebalo je već da počnu, ali su prolongirani zbog loših vremenskih uslova i visokog vodostaja Dunava. Radovi će  početi čim se Dunav dovoljno povuče.

Vodostaji na Tisi su u blagom porastu. Jutros je kod Titela izmereno 732, a kod Novog Kneževca 755 centimetara. Na ovom delu Tise vodostaji su iznad granica vanredne odbrane od poplava.