Novi Sad, 23. jun 2010.

 

Odbrana od unutrašnjih voda

 

Nove, velike količine padavina, u protekla tri-četiri dana, na području Vojvodine ponovo izazivaju mnogo problema. Najteže je u pojedinim delovima opština Zrenjanin, Nova Crnja, Kikinda i Sombor, a mnogo kiše palo je na području Novog Sada.

Padavine su u negde tri do  četiri puta veće od proseka. U pojedinim delovima somborske opštine za samo jedan dana palo je i 137 litara kiše, što je petina prosečnih godišnjih padavina za jun mesec. Dodatni problem predstavljaju visoki vodostaji reka i prepuni kanali, pa voda nigde ne može gravitaciono oticati. Bez obzira na to što sve crpne stanice i mobilne pumpe ponovo danonoćno rade, kanalska mreža nije projektovana  da primi do sad ne zabeležene  količine padavina.

Podsećamo još jednom  da vodoprivreda nije zadužena za intervencije u naseljima, ali da ne odbijamo ni jedan zahtev lokalne samouprave ukoliko su ugroženi stambeni objekti. Ograničavajući faktor je mehanizacija, jer je ugroženih lokaliteta sve više.

 

Stanje na vodotocima

 

Dunav koji je u proteklih desetak dana  opadao, ponovo će rasti. Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda vodostaj kod Bezdana sutra će iznositi 560 cm, a u nedelju već 610 cm. Kod Novog Sada jutros je izumereno 611 cm, 5 cm, manje nego juče, ali novi rast, sledi za vikenad. Prema danas  korigovanim prognozama RHMZ u petak će vodostaj Dunava kod Novog Sada  biti 615, a  u nedelju 640 cm.

Novi porast vodostaja,  povećanje podzemnih voda i septičke jame u delovima Južnog Telepa  dodatno će ugroziti  taj deo odbrambene zone Novog Sada. Na toj deonici, u dižini od  kilometar i dalje su na snazi mere vanredne odbrane od poplava.Tokom jučerašnjeg dana na lokaciju Južnog Telepa dopremljeno je 300 džakova, 9 m3 peska i rolna folije, a danas još 9 m3 peska u ulicu Jerneja Kopitara.

Pod stalnom kontrolom su i ugroženi delovi Sremske Kamenice i potopljeni deo Bulevara Despota Stefana.