VODE VOJVODINE – REGATA 2010

Brodski dnevnik

 

25. jun 2010, petak

Više od 60 lađa isplovilo je jutros iz Novog Sada u ovogodišnjoj regati „Vode Vojvodine“. Oko 170 članova posade nisu krili dobro raspoloženje i spremnost da narednih jedanaest dana provedu na vodi u jedinstvenoj nautičkoj avanturi na vojvođanskim kanalima. Kroz kišne oblake konačno se probilo i sunce oko 10 sati, pri prolasku kroz novosadsku prevodnicu. Tu su se mogli čuti i zvuci iz Južne Afrike, s obzirom da se sa nekoliko čamaca zaorio karakterističan zvuk vuvuzela.

U Despotovo, nakon 36 kilometara plovidbe, regata je stigla oko četiri sata poslepodne. Zahvaljujući dobrim domaćinima, regataši su imali prilike da obiđu hipodrom po kom je ovo vojvođansko selo nadaleko čuveno. Potom se druženje nastavilo u Lovačkom klubu, gde su se predstavili članovi kulturno umetničkog društva i mladi tamburaši iz Despotova, a potom bila organizovana i večera. I, još dugo će se među regatašima pričati o štrudlama koje su bile poslastica večeri.

 

26. jun 2010, subota

Regata je isplovila iz Despotova oko 9 sati, zaputivši se na nadaleko poznati Festival tamburice u Deronjama. „Leptirić“, „Lađoni“, „Mali veseljak“, „Odisej“, „Sremac“, „Hogar strašni“ i još mnogo lađa plove kanalom, jedna iza druge, dajući jedinstvenu sliku krstarenja ravnicom. Plovni karavan prelazi narednih 40 kilometara. Vreme je promenljivo, oblaci se skupe, pa raziđu, ali ne kvare raspoloženje. Kako stoji natpis na brodu učesnika iz Beograda stara latinska izreka o značaju plovidbe za mornare:“Navigare necesse est, vivere not est“ (Ploviti se mora, živeti se ne mora“).

Na obali kanala kod Deronja regataše oko 14 sati dočekuju zvuci tamburice i devojke tradicionalno obučene u narodne nošnje. Nakon kraćeg odmora, učesnici regate obišli su istorijske znamenitosti Odžaka. Već u kasnim poslepodnevnim satima, začuo se tanani zvuk tamburice.

 

 

27. jun 2010, nedelja

Danas, lađe ostaju ukotvljene na kanalu u Deronjama. Dan pauze u plovidbi. Panonski mornari imaju priliku da pokažu svoju veštinu u kuvanju riblje čorbe. Između šesnaest regataških ekipa, prvu nagradu na ovom kulinarskom takmičenju odnosi posada sa broda „Arka“. A svaka čorba bila je prste da poližeš!

Onda… Usledilo je uživanje u zvucima poslednje večeri ovogodišnjeg Festivala tamburice. Kiša je bila dosadna, ali nije mogla pokvariti dobar provod. Nikako.

 

 

 

28. jun 2010, ponedeljak

Sa ehom tamburice u ušima, regataši napuštaju Deronje oko 9 sati i plove ka Doroslovu. Još 20 kilometara kanalom, uz prevođenje u Srpskom Miletiću. Kada se sunce konačno probilo kroz kišne oblake, odmah je sve postalo življe i veselije.

Razgaljena lepim vremenom, regata stiže u Doroslovo oko 13 sati. Mnogi su se odmah po vezivanju bućnuli u vodi, a samo neki priznali da je malčice ipak hladna. No, nije smetalo.

U poslepodnevnim satima, domaćini iz Doroslova poveli su regataše u obilazak sela, a potom je na obali kanala bilo organizovano takmičenje u pecanju za najmlađe. Ovo je za mnoge bila jedinstvena prilika da iz prve ruke se upoznaju sa istorijom ovog mesta i ljudima. Ipak, možda najveći utisak ostavio je prizor koji su ugledali Kada su se popeli u Vatrogasni dom, kako bi videli panoramu sela, regataši i domaćini ugledali su dugu u sedam boja koja se razvila preko Doroslova i kanala.

 

29. jun 2010, utorak

Oko 8 sati izjutra bilo je vreme da regata Vode Vojvodine nastavi svoju plovidbu. Sledeća stanica – Mali Stapar. U ovo vojvođansko seoce poznatom kao jedno od najznačajnijih lokaliteta vodoprivredne baštine u Vojvodini, regataši dolaze oko 14 sati, nakon 35 kilometara plovidbe i prolaza kroz prevodnicu Sombor.

„Aktivni za reke!“. U potpunosti u skladu sa sloganom ovogodišnje manifestacije, upravo na prevodnici u Malom Staparu održava se proslava 29. juna – Međunarodnog dana Dunava. U hladu kod starog mlina organizovan je mini etno festival, na kom su se predstavile sa svojim radovima žene iz udruženja „Veliko srce“ iz Kule. Potom, nastupila je grupa „Tundri“, čija muzika je dodala još malo čarolije ovom lepom krajoliku.

 

30. jun 2010, sreda

Dan odmora za „panonske mornare“. Lađe su ukotvljene uz obalu na kanalu u Malom Staparu. Dok se mlađu kupaju, stariji regataši upoznaju se sa istorijom mlina i prevodnice u Malom Staparu, koja predstavlja jednu od centralnih priča o istoriji vodoprivrede u Vojvodini. Nešto kasnije, mnogi se odlučuju da uživaju u pecanju. Kažu, ulov je bio dobar. Štuka grize na Malom Staparu.

 

1. jul 2010, četvrtak

U 9 sati izjutra, lađe su se uputile dalje kanalom, put Sombora. Još 20 kilometara plovidbe. Za mnoge, najlepša deonica ovogdišnje regate. Vreme divno, kanal izgleda idilično sa vrbama koje su se nadvile nad vodom u kojoj se praćakaju patke, a svuda se čuje cvrkut ptica… Prelepo.

U Sombor regataši stižu oko 12 sati. Eh, u tem Somboru… Domaćini su se postarali da sve bude potaman. Tako je za učesnike regate bilo organizovano obilazak centra ovog lepog grada, uz posetu Županijskom domu i galeriji slika velikana Milana Konjovića. Druženje se nastavilo predveče na Štrandu, uz pesmu, igru i tamburaše.

 

2. jul 2010, petak

Iz lepog grada Sombora regataši kreću rano, oko 8 sati. Čeka ih plovidba od 35 kilometara, a na putu do Karavukova moraju proći dve prevodnice – ovu u Somboru i onu u Srpskom Miletiću. Prevođenje protiče bez problema. I konačno, pravo letnje vreme.

Na obalu kanala u Karavukovu regata „Vode Vojvodine“ pristaje oko 16 sati. Voda je odlična, pa se mnogi odlučuju za kupanje na triangli. Da se lep dan iskoristi do kraja, na obali se pale vatrice, a primamljivi miris roštilja nadvija se nad kanalom.

 

3. jul 2010, subota

Ponovo rani polazak. Regata iz Karavukova kreće oko 8 sati u narednih 50 kilometara plovidbe do Bačkog Novog Sela. Danas lađe napuštaju kanal i uplovljavaju u Dunav na prevodnici Bogojevo. Reka deluje široka, velika i moćna naspram pitomih i mirnih kanala.

Oko 15 sati regata stiže u dobro poznati rukavac na Dunavu kod Bačkog Novog Sela. Veselo društvo okupilo se na čardi kod Mikice, na zajedničkom ručku. Idealna prilika da svi zajedno pretresu dogodovštine sa ovogodišnje regate. I priča bi se nastavila uveče uz vatru i gitaru, ali je takve planove pokvarilo nevreme, zbog kojeg su se naši mornari povukli na lađe.

 

4. jul 2010, nedelja

Regata u 9 ujutru nastavlja nizvodno Dunavom još 25 kilometara do Bačke Palanke. Kao i prošle godine, uplovljavaju u Bager oko 12 sati. I opet, dočekuju ih labudovi, koji predstavljaju pravu atrakciju za mališane. Broj dece na ovogodišnjoj regati nesumnjivo govori da nautika u nas ima budućnost, a mnogima je osmeh izmamila najmlađa, četvorogodišnja regatašica.

Po pristajanju u Bager ne odustaje se od prošlogodišnje tradicije i ponovo se spremaju krofne. Potom, regataši odlučuju da prošetaju dolmom do obližnje Tikvare, gde se održava u organizaciji opštine tradicionalni letnji festival – Dunavski bal. Veče protiče u znaku druženja i svirke.

 

5. jul 2010, ponedeljak

Poslednji dan ovogodišnje regate. Lađe su se otisnule iz Bačke Palanke oko 10 sati u plovidbu od 40 kilometara do Novog Sada. Posle jedanaestodnevnog „krstarenja ravnicom“, vraćaju se pocrneli i puni utisaka. Oko 13 sati regataši uplovljavaju u Novi Sad, pozdravljaju se, razmenjuju kontkate, dogovaraju o plovidbi….

Do sledeće godine i još jedne regate vojvođanskim kanalima.

Plovimo zajedno!