DAN DUNAVA U MALOM STAPARU

 

 „Aktivni za reke!“. U potpunosti u skladu sa sloganom ovogodišnje manifestacije, JVP „Vode Vojvodine“ obeležilo je danas Međunarodni dan Dunava – 29. jun, u Malom Staparu, gde su uplovili  regataši. U regati «Vode Vojvodine 2010», koja pod sloganom «Plovimo zajedno», traje od 25. juna do 5. jula 2010. godine plovi više od 60 lađa sa oko 170 nautičara i zaljubljenika u plovidbu.

Ovogodišnjnu proslavu Dana Dunava JVP „Vode Vojvodine“ organizuje u saradnji sa Opštinom Kula. U Malom Staparu  održan je mini etno festival, na kojem su svoje radove predstavile žene Udruženja „Veliko srce“ iz Kule. Za dobar provod regataša i gostiju zadužena je grupa „Tundri“.

 

Dan Dunava

 

Dan Dunava je međunarodna manifestacije koja slavi Dunav i njegove pritoke, a 29. juna obeležava se godišnjnica potpisivanja Konvencije o zaštiti reke Dunav u Sofiji, Bugarska, 1994. godine. Ova manifestacija ukazuje na potrebu da zemlje i organizacije dunavskog basena ujedine svoje snage i rade zajednički. Obeležavajući ovaj dan, pomažemo da se obezbedi zaštita reke Dunav i njenih pritoka, kako bi ih i buduće generacije koristile i u njima uživale. Dunav je najvažniji rečni sliv u Evropi, jer povezuje 81 milion ljudi. Ova reka i njene pritoke protiču kroz 18 zemalja – Nemačku, Austriju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju, Ukrajinu, a manjim delom i kroz Švajcarsku, Italiju, Poljsku, Albaniju i Makedoniju.

 

Mali Stapar – dragulj vodoprivredne baštine

 

Sa istorijom dugom više od dva veka, vodoprivredni kompleks u Malom Staparu jedan je od najznačajnijih lokaliteta industrijske baštine na kanalima Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav. Prateći svetske trendove u očuvanju nasleđa, JVP „Vode Vojvodine“ uložilo je u 2009. godini oko 22 miliona dinara u obnovu starih objekata na prevodnici u Malom Staparu. Ovom investicijom, otvorene su i nove perspektive za njegovo očuvanje. Obnovljeni objekti predstavljaju ogroman resurs, s obzirom na njihove edukativne, kulturne, nautičke i turističke potencijale, što će doprineti sveukupnom ekonomskom razvoju ovog područja.

Prevodnica u Malom Staparu potiče iz doba gradnje Velikog bačkog kanala koji se smatra pravom pretečom Hs  DTD. Veliki bački kanal, prvi vodoprivredni sistem u Vojvodini kojim su povezani Dunav i Tisa, projektovali su i gradili braća Jozef i Gavrilo Kiš u periodu od 1793. do 1802. godine. Upravo u ovom naselju izgrađena je 1898. godine i zgrada Uprave za izgradnju kanala.

Kada je državna administracija u Beču dozvolila da se na prevodnicama grade mlinovi koji za rad koriste razliku u novou vode, u Malom Stapar je izgrađen prvi i najveći takav objekat, koji je i danas dobro očuvan. Današnji izgled ima od 1848. godine, kada je pušten u pogon. Radio je sve do 1976. godine, kada ga je zbog sve slabijeg interesovanja stanovništva Lazar Ačanski, njegov poslednji zakupac, zatvorio.