Projekat posvećen izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju kanala Baja-Bezdan, iz programa IPA prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, kompletiran je nabavkom opreme koja će omogućiti redovno praćenje stanja kanala i okončanjem izrade potrebnih studija projektne dokumentacije. Ovim projektom, otvorena je mogućnost da se u budućnosti izvedu radovi na Bajskom kanalu koji bi, osim dovođenja samog kanala u projektovano stanje, doveli i do bolje protočnosti kanala Hidrosistema DTD.

Nosilac projekta za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju bajskog kanala vrednog više od 850.000 evra je mađarska institucija ADUKOVIZIG, dok je partner sa srpske strane JVP “Vode Vovojdine“, a pridruženi partner Vodoprivredno preduzeće „Zapadna Bačka”. Projekat se sprovodi u skladu sa Evropskom direktivom o vodama.

Kanal Baja-Bezdan protiče kroz 7 naselja u Mađarskoj i tri u Srbiji i kao svaki prekogranični vodotok zahteva blisku saradnju dve zemlje u svakoj oblasti upravljanja vodama. Ovaj projekat u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija ima za cilj uspostavljanje zajedničkih mera za odbranu od poplava na ovom kanalu, te razvoj optimalnih mera za poboljšanje kvaliteta njegove vode,  razvoj kvantitativnog i kvalitativnog monitoringa kanala i harmonizacija sa standardima EU. Bajski kanal dug je 44 kilometara, od toga je 33 kilometra u Mađarskoj, a 11 u Srbiji.

Sama rekonstrukcija kanala Baja-Bezdan i ustave Šebešfok je u skladu sa planovima za povećanje njegove turističke atraktivnosti, što bi dovelo i do otvaranja novih radnih mesta u oblasti nautičkog turizma. Sadržaj ovog dokumenta je isključivo odgovornost JVP „Vode Vojvodine.