Мере за одбрану од загушења ледом проузоковане његовим све већим количинама, спроводи се на укупно 813 километара водотока у Војводини. Ванредна одбрана и даље је на снази само на Сави. Ледом су потпуно покривени банатски водотоци и река Тиса, Сава је такође скоро у потпуности залеђена, док се покривеност ледом на Дунаву креће од 50 до 90 процената. Дебљина леда износи од 5 – 15 цм на Дунаву, до 30 цм на Тамишу.
На свим водотоцима на којима је проглашена одбрана од леда уведена су дежурства у складу са Општим и Оперативним планом одбране.
На иницијативу ЈВП Воде Војводине јуче је у Сомбору одржан трилатерални састанак локалних органа за везу за одбрану од леда Србије, Хрватске и Мађарске. На састанку је закључено да се Дирекцији за воде, која је надлежна за ангажовање ледоломаца препоручи њихово ангажовање и то у делу од државне границе до Вуковара. Уколико Дирекција прихвати захтев, који јој је данас прослеђен, а са тиме се сагласе и надлежне институције у Мађарској, четири мађарска ледоломца из Баје, где су стационирани, могли би кренути већ у недељу. Према плану два би била усидрена у Вуковару, а два у Апатину.
У предузећу „Дунав група“ које располаже са три ледоломца обећавају да ће и њихова пловила бити спремна уколико се за тим укаже потреба. Ледоломац „Вучево“ већ је у приправности и на располагању може бити током викенда, док би „Чакор“ могао бити оперативан током следеће недеље. Ледоломац „Петроварадин“ тренутно је у зони Београда.
Коначну одлуку о ангажовању ледоломаца доноси Дирекција за воде Републике Србије.