Презентација поводом завршетка израде пројектне документације за реконструкцију канала Баја – Бездан одржана је данас у великој сали ЈВП „Воде Војводине“.  Састанку су присуствовали партнери који су учествовали у изради овог пројекта из ИПА прекограничног програма Мађарска – Србија. У оквиру пројекта набављена је опрема која омогућава да се редовно прати стање канала Баја – Бездан и израђене су потребне студије. Захваљујући пројектној документацији која је израђена биће могуће да се одраде послови који су неопходни за реконструкцију и ревитализацију бајског канала и уставе Шебешфок.

Након поздравне речи директора ЈВП „Воде Војводине“ Атиле Салваиа и Чока Золтана из мађарске институције АДУКОВИЗИГ, општи приказ пројекта и спроведених активности на српској деоници канала одржали су помоћник директора ЈВП „Воде Војводине“ Јанош Мичкеи , дипл. инж. Зоран Маџгаљ и дипл инж. Милан Његомир.

Мађарска институција АДУКОВИЗИГ је носилац пројекта за израду пројектне документације за реконструкцију бајског канала вредног више од 850.000 евра, док је буџет за српског партнера близу 237.000 евра. Водећи партнер са српске стране је ЈВП „Воде Војводине“, придружени партенер Водопривредно предузеће „Западна Бачка“, а у пројекту учествују и новосадски „Хидрозавод“, Природно-математички факултет у Новом Саду и Институт „Михајло Пупин“ из Београда.

Овај пројекат има за циљ успостављање заједничких мера за одбрану од поплава на каналу Баја – Бездан, те развој оптималних мера за побољшање квалитета његове воде, развој квалитетног и квалитативног мониторинга канала и хармонизација са стандардима ЕУ.

Сама реконструкција канала Баја – Бездан и уставе Шебешфок је у складу са плановима за повећање његове туристичке атрактивности, што би довело и до отварања нових радних места у области