Nikola Mirkov, idejni tvorac Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav umro je 23. jula 1957, a danas povodom 55. godišnjice smrti ovog velikana vodoprivrede radnici JVP „Vode Vojvodine“ izašli su na Almaško groblje u Novom Sadu da mu odaju počast.

Mr Mirko Galonja, rukovodilac za odbranu od poplava i nekadašnji stipendista Fonda Nikole Mirkova, kratkim govorom nas je podsetio na detalje iz života inženjera Mirkova i na značaj Kanala DTD za vojvođansku ravnicu.

Nikola Mirkov rođen je 1890. godine u Kisačkoj ulici broj 4 u Novom Sadu. Siromašna porodica jedva da je imala mogućnosti da mu obezbedi srednjoškolsko školovanje u Novom Sadu, ali ta prepreka nije uspela da ga omete u tome da se posveti nauci. Nakon što je završio tehničku školu u Beču, uputio se u Budimpeštu na studije, gde je 1913. i završio tehnički fakultet.

Nakon što je stekao diplomu u inostranstvu, vratio se u Novi Sad.

Ideju o gradnji Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav izložio je 1947. godine. Rad na planu za gradnju trajao je čitavu deceniju, dok je sam Hidrosistem građen od 1957. do 1977. godine, da bi se okončao puštanjem u rad brane na Tisi 1977. godine.

Bio je jedan od najistaknutijih vodoprivrednih stručnjaka kod nas i u svetu i jedan od najboljih poznavalaca režima voda Karpatsko-Panonskog basena i Vojvodine. Pored sklonosti ka nauci bio je čovek široke kulture, govorio je tečno francuski, nemački, mađarski i engleski jezik, poznavao je pozorišnu umetnost, slikarstvo i muziku.