Годину дана након покретања Дунавске стратегије која спаја осам земаља чланица и шест суседних земаља, Европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан је заказао обилазак региона за период од 27. јуна до 1. јула.

Дунавска стратегија комбинује политику региона, истраживања, транспорта и животне средине као и безбедност, туризам и развој са циљем да регион постане боље место за живот и рад. То је инструмент за остваривање Стратегије ЕВРОПА 2020 која ће омогућити економски развој и стварање радних места у макрорегиону.

Као пројектни партнер у пројекту Вотервејз Форвард, ЈВП Воде Војводине је успоставило добру праксу која се фокусира на питања транспорта, енергије, културе и туризма. Посматрано у оквиру инфраструктуре, система и људи, општи циљ је да се унапреди повезаност унутар Дунавске регије али и унутар остатка Европе.

То се може остварити побољшаном координацијом у радовима на инфраструктури, побољшаним управљањем транспортом и енергетским системом, разменом искустава о чистој енергији и промовисањем дунавске културе и туризма.

ЈВП Воде Војводине сматра да рехабилитација канала Дунав-Тиса-Дунав игра главну улогу у повезивању Дунавског региона. Та јединствена каналска мрежа у Европи повезује реку Дунав и Тису и тиме омогућава вишеструке функције: пловидбу, заштиту од поплава, наводњавање, туризам, лов и риболов. Комплетна каналска мрежа има дужину од око 1000 километара водотокова који се налазе између река Дунав и Тиса на површини Аутономне Покрајине Војводине.

Циљ пројекта је да побољшањем мобилности и интермодалности унапреди повезаност унутар региона, да подстакне одрживу енергију, промовише културу и туризам као и да подстакне активност “Људи-људима“.

Циљ је заштита животне средине региона, на следеће начине: обновом и одржањем квалитета вода, управљање еколошким ризицима, очување биодиверзитета, пејзажа и квалитета ваздуха и земљишта. Коначно, циљ пројекта је да ојача регион тако што ће повећати капацитете у институцијама као и сарадњу и тимски рад у борби против организованог криминала.

Партнерство је један од кључних елемената Стратегије за дунавски регион. Упркос томе што имплементација Стратегије подразумева укључивање различитих предузећа и организација, партнерски односи и заједнички рад су обавезни…. Партнерство троструког хеликса сачињено од истраживачког система (универзитета), индустрије (приватног сектора) и Владе (државе), најбоље приказује нашу филозофију партнерства.