У оквиру програма “Отворени свет“ троје стручњака из ЈВП „Воде Војводине“  боравило је у Сједињеним Америчким Државама на програму „Развој речног приобаља” у периоду од 06.09.-16.09.2012.

Програм “Отворени свет”, који је 1999. године основао Конгрес САД, води Лидерски центар “Отворени свет”, агенција законодавног тела САД, која се налази при Конгресној библиотеци САД. Управни одбор сачињен је од истакнутих представника Конгреса и лидера из приватног сектора. 

“Отворени свет” позива младе лидере и политичаре из грађанског сектора из Евроазије и Источне Европе на краће програме професионалне размене у САД. 

Студијски боравак у САД обухватио је радне посете Вашингтону, Портланду и Пицбургу. У оквиру програма наши стручњаци су се упознали са системом управљања водопривредом али и ширим темама као што су финансирање делатности, органи и инстуције управљања, правни и економски оквири делатности, заштита животне средине, индустријска баштина, сарадња и учешће невладиног сектора.

Оставарени су драгоцени контакти са колегама из САД и планирано је формирање групе која ће имати за циљ даљу сарадњу и развој пројеката на обострано задовољство.

“Отворени свет” има за циљ промовисање међусобног разумевања између грађана држава које учествују у програму и Сједињених Америчких Држава тиме што омогућава младим будућим лидерима из иностранства да искусе амерички политички и грађански живот и размене мишљења и стручност са својим америчким колегама.