Реконструкција и стабилизација одбрамбених  насипа на Тиси тренутно је највећа инвестиција у водопривреди. На левој (банатској) страни Тисе реконструише се 19 километара насипа, узводно од ушћа Канала Бегеј. Уговорена вредност радова који су почели у новембру прошле године је 670.667.164 динара, а требало би да буду готови до краја марта 2013. године. До сада је завршено око 8,5 километара предвиђене деонице, док ће по окончању свих предвиђених радова насип у просеку бити навдишен за око 1,5 метара.

Ова деоница одбрамбеног насипа има у залеђу целу територију града Зрењанина, више од 20 насељених места и око 190.000 становника. Површина приобалног подручја око реке Тисе заузима око 260.000 ха и највећим делом се ради о квалитетном пољопривредном земљишту. Поплавни талас из 2006. године, када је Тиса код Титела достигла рекордних 818 цм, показао је да насип нема довољну висину и да није сигуран. Стога су радови на реконструкцији ове деонице насипа врло значајни и дуго се чекало на реализацију пројекта. Радове изводи конзорцијум „Енергопројект – нискоградња“ Београд и „Дунав група агрегати“ Нови Сад, а финансира их Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно Републичка дирекција за воде из кредита Светске банке. Управљање пројектом и надзор поверени су ЈВП Воде Војводине.

Поред ових, у току и радови на санацији обалоутврде на четири деонице на десној обали Тисе, низводно од Жабаљског моста према Мошоринсаком брегу. На тим локалитетима корито Тисе се јако приближило самом насипу, а обалоутврда би требало да спречи даље еродирање обале. Уговорена вредност ових радова који би требало да буду готови почетком марта 2013. године је 543.852.261 динара, а до сада је завршено 86 процената. Овај део насипа на бачкој обали Тисе штити насеља Тител, Лок, Вилово, Гардиновци, Шајкаш, Мошорин, Жабаљ и Ђурђево са више од 10.000 становника.

И ови радови финансирају се из кредита Светске банке, а изводи их конзорцијум Водопривредно предузеће „Регулације“ Сремска Митповица и Водопривредно предузеће „Ћуприја“ Ћуприја. ЈВП Воде Војводине и овде управља пројектом и надзире радове.

 

Радове на реконструкцији и стабилизацији одбрамбених насипа на Тиси обишли су данас покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић и директор ЈВП „Воде Војводине“ проф. др Атила Салваи.