Zahvaljujući IPA programu prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, u kom učestvujemo sa vodoprivrednim preduzećem iz Segedina, u izmuljenje Jegričke biće uloženo 190.000 evra – rekao je v. d. direktora JVP “Vode Vojvodine” Mirko Adžić na današnjoj konferenciji povodom početka projekta „Ekološko upravljanje vodama u ravničarskim predelima“. Treći partner na ovom projektu je Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Budžet projekta, koji je počeo 1. februara 2013, a trajaće 18 meseci, iznosi blizu 600.000 evra. Za izmuljenje Jegričke u okviru ovog projekta namenjeno je 190.000 evra, dok je za „Vode Vojvodine“ odobreno ukupno 234.277 evra. Ostatak novca biće utrošen na opremu, ostale radove i tehničku kontrolu. Za AP Vojvodinu ovim projektom predviđeno je ukupno 301.704 evra, od čega su 85% bespovratna sredstva iz IPA fonda.

Ovo je još jedan od brojnih međunarodnih projekata i treći po redu iz IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u kojima učestvuje JVP „Vode Vojvodine“, a u planu je izmuljivanje nešto više od 6 km Jegričke na teritoriji Siriga, Opština Temerin. Ovi radovi doprineće poboljšanju protoka i kvaliteta vode u Jegričkoj i očuvanju biljnih i životinjskih vrsta. U sklopu projekta biće sproveden i monitoring kvaliteta vode i mulja. Inače, vodotok Jegrička, dužine 64 kilometara, od izuzetnog je značaja kao stanište retkih vrsta biljaka i životinja, zbog čega je 2005. godine stavljen pod zaštitu kao park prirode.

Cilj ovog projekta jeste povezivanje nadležnih institucija u Vojvodini i južnoj Mađarskoj koje su zadužene za prevenciju poplava i izlivanje rečnih tokova.