Након девет дана на води и око 260 км пловидбе бачким каналима, Дунавом и Тисом, јуче је завршена пета, јубиларна регата „Воде Војводине“. Финалне припреме за овогодишњу пловидбу протекле су у сенци високих водостаја Дунава, због којих је у последњем моменту промењена рута и смањен број учесника. Упркос препрекама, регата „Воде Војводине“ успешно је одржана од 22. до 30. јуна ове године, са 53 брода у пловном каравану, односно, око 150 чланова посаде. И ове године понела је међународни предзнак захваљујући учешћу наутичара из Хрватске.

–       Пловидба је прошла изузетно успешно и могу рећи да су сви учесници били задовољни. Имали смо проблема због високог водостаја Дунава и Тисе, због којих не само да смо морали да откажемо долазак у Тител и Арадац и променимо план пловидбе, већ је и већина наутичара из Београда морала да одустане, као и поједини из Новог Сада који нису могли да приђу својим чамцима. Ипак, нисмо погрешили нимало и одржали смо традицију наше регате. Најлепше је наравно било пловити кроз канале. И ове године смо се јако лепо дружили на обали са домаћинима, који су се потрудили да нам направе пратећи програм – изјавила је Мирјана Живковић, главни инжењер у ЈВП Воде Војводине и организаторка регате.  

Регата „Воде Војводине“ пловила је ове године на рути Нови Сад, Бачки Петровац,  Србобран, Нови Бечеј, Мол, Бечеј, одакле су се панонски морнари вратили у Нови Сад преко Србобрана и Бачког Петровца поново. Сви ови градови и места су били изврсни домаћини регаташима, који су имали прилику да се упознају са локалним знаменитостима, начином живота и специјалитетима, због чега регата поносно носи и назив „крстарење равницом“.

ЈВП „Воде Војводине“ традиционално организује рекреативну регату поводом Међународног дана Дунава – 29. јуна, у жељи да промовише пловне потенцијале Војводине, пловидбу и наутички туризам. На тај начин надамо се да ћемо на ширем плану допринети развоју водних ресурса уопште.

Овим путем захваљујемо се локалним самоуправама које су биле домаћини нашој регати и наши партнери у организацији – Бачком Петровцу, Србобрану, Новом Бечеју, Молу и Бечеју.

Пловимо заједно!