Radovi na uređenju kanalske mreže koja je u funkciji odvodnjavanja  ugovoreni i započeti prošle godine, polako se privode kraju, a trebalo bi da budu gotovi do kraja građevinske sezone. Za ove radove izdvojeno je oko 916 miliona dinara, a sredstva su u jednakim iznosima obezbedili JVP Vode Vojvodine, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i lokalne samouprave.

U ovom programu učestvovale su 183 mesne zajednice, 32 opštine i šest gradova. Dužina kanalske mreže na kojoj se radovi izvode, iznosi 1.130 km, od čega je do sada završeno oko 862 km, odnosno 76 procenata planiranog posla.

Odabir kanalske mreže koja će biti sanirana, određen je na osnovu prioriteta u skladu sa potrebama korisnika na terenu.

Na kanalima su između ostalog čišćeni propusti, sečen je bagremac, granje i šiblje, vađeni su panjevi, urađeno je tarupiranje i izrada cevastih propusta,  a u nekim opštinama  sanirani su i građeni mostovi, ćuprije, ustave, itd.

Čišćenje i obnova postojećih, ali i izgradnja  novih kanala  pomoći će funkcionisanju sistema za odvodnjavanje, zaštititi će stambena naselja i poljoprivredno zemljište, ali će i podstaći poljoprivrednu proizvodnju.

Inače, danas su u poslovnoj zgradi JVP Vode Vojvodine potpisani ugovori između Voda Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo vredi 580 miliona dinara. Najveći deo tih sredstva preko 300 miliona namenjeno je drugoj fazi uređenja kanalske mreže. Radovi će biti  izvedeni u 75 mesnih zajednica, a trebalo bi da bude rekonstruisano dodatnih 480 km kanalske mreže.

Međutim, kada se saberu svi radovi ugovoreni prošle i ove godine, to je jedva 8%, od ukupno  20.000 km kanala za odvodnjavanje u Vojvodini.