Округли сто на тему заштите животне средине одржан је данас у ЈВП Воде Војводине, као део пројекта из ИПА програму прекограничне сарадње Мађарска-Србија под називом „Еколошко управљање водама у равничарским пределима“. Овај пројекат, у ком ЈВП Воде Војводине  учествује са водопривредним предузећем из Сегедина, подразумева измуљење деонице Јегричке у Општини Темерин, дужине око шест километара, између Змајева и Сирига.  

Измуљење, које на овом делу Јегричке није рађено више од 30 година, допринеће побољшању протока и квалитета воде, али и очувању биљних и животињских врста.

Радови на измуљивању и уклањању вишка водене вегетације окончани су крајем прошле године, а преостало је да се обаве радови на разастирању муља, који би требало да буду готови до краја јуна. Извођач радова је Водопривредно предузеће Бачка из Врбаса.

Буџет пројекта, који је почео 1. фебруара 2013, а траје 18 месеци, износи близу 600.000 евра. За Воде Војводине одобрено је близу 235.000 евра, од тог износа за измуљење Јегричке намењено је близу 190.000 евра. Остатак новца биће утрошен на опрему, остале радове и техничку контролу.

У склопу пројекта биће спроведена три мониторинга квалитета воде и муља. Резултати првог мониторига показали су да је квалитет муља добар и погодан за разастирање на околно земљиште. Други мониторинг ради се током измуљења, а трећи ће се обавити када измуљење буде готово. Мониторинг муља поверен је Природно математичком факултету, Департману за хемију и заштиту животне средине.

Циљ овог, трећег по реду пројекта из ИПА програма прекограничне сарадње у којем учествује ЈВП Воде Војоводине,  јесте повезивање надлежних институција у Војводини и јужној Мађарској које су задужене за превенцију поплава и изливање речних токова. У склопу пројекта већ је  спроведен мониторинг квалитета воде и муља.

Водећи партнер на овом пројекту је ЈВП Воде Војводине, а трећи партнер Фонд „Европски послови“ АП Војводине.