На подручју Војводине у току је одбрана од поплава од унутрашњих вода на око 82.000 хектара пољопривредног земљишта у атарима које покривају водопривредна предузећа у Кикинди, Сенти, Зрењанину и Шапцу. Опсежне активности на терену, односно  двадесетчетворочасовни рад великих црпних станица које обарају нивое воде у доводним каналима  и рад машина које чисте најкритичније локације, дају резултате па се укупне површине угрожене унутрашњим водама видно смањују. По потреби укључују се и моблне пумпе, а ради побољшања отицања воде поједини пропусти и ручно се чисте. Од укупно 82.000 хектара обухваћених одбраном на око 20 процената земљиште је превлажено, док су два процента и даље под водом. Водолежи су се углавном задржале у ритовима, микродепресијама и слатинама.

Огроман проблем радницима водопривреде  на терену представљају велике количине смећа у каналској мрежи. Отпад који заврши у каналу  ствара чепове и успорава или потпуно блокира отицање воде што знатно умањује функционалност система за одводњавање.

Све проблеме на каналској мрежи и евентуалне препреке које блокирају или успоравају отицање воде требало би што пре пријавити надлежним службама  ЈВП Воде Војводине.