Pre deset godina Tamiš koji je probio nasipe u Rumuniji, 8 kilometara uzvodno od naše granice, poplavio je i deo našeg branjenog područja. Od vode koja nam je stigla ne koritom reke, već preko atara „iza leđa“ najviše je stradalo naselje Jaša Tomić, a bilo je ugroženo još 14 naselja. Na vodomeru kod Jaše Tomića izmereno je rekordnih 844 centimetra.

Iz Tamiša je tada isteklo oko 250.000 kubika vode. Polovina Jaše Tomića bilo je pod vodom, a iz najugroženijih delova stanovništvo je evakuisano. U evakuaciji stanovništva, spasavanju životinja i imovine, pored meštana i radnika vodoprivrede učestvovala je i vojska. Pod vodom je bio i deo naselja Međa. I ovde je urađena delimična evakuacija stanovništva.

U odbranu ugroženih naselja tog aprila 2005. godine ugrađeno je 379.650 džakova sa peskom i postavljeno 28.000 kvadrata folije. Kako bi se voda iz naselja vratila u korito, nasip na Tamišu prosečen je na pet mesta. U odbrani je bilo angažovano 80 teških mašina, a za veoma kratko vreme podignuto je oko 42 kilometra privremenih nasipa oko ugroženih naselja.