Дан Дунава је међународна манифестација која слави Дунав и све његове притоке, одајући признање њиховој виталној улози у снабдевању водом, храном, енергијом и обезбеђивању услова за рекреацију и одржавање живота.

ЈВП Воде Војводине Дан Дунава обележава регатом „Воде Војводине“ која се ове године организује по седми пут.

Дан Дунава је међународна манифестација која слави Дунав и све његове притоке, одајући признање њиховој виталној улози у снабдевању водом, храном, енергијом и обезбеђивању услова за рекреацију и одржавање живота.

 

„Дан Дунава“ је прилика да покажемо да на обалама и водама Дунава има места за свакога. Само, не би требало заборавити- добро се добрим враћа. На овај дан, 29.јуни, војвођанске реке, канали и сви водотокови спајају се са богатством и разноврсношћу наших суседа са којима делимо најдрагоценији ресурс, једну од најлепших река на свету.

 

На Дан Дунава, 29. јуна, обележава се годишњица потписивања Конвенције о заштити реке Дунав у Софији, Бугарска- 29.јуна 1994. године. Из године у годину све већи, Дан Дунава подиже свест о дунавском сливу- велики фестивали на обалама река, јавна окупљања, образовни догађаји и многи други, одајући признање рекама дунавског слива, људима и, нарочито, напретку који је постигнут.

 

Дан Дунава указује на потребу да земље и организације Дунавског басена уједине своје снаге и раде заједнички. Обележавајући овај дан, помажемо да се обезбеди заштита реке Дунав и њених притока, како би их и будуће генерације користиле и у њима уживале.

 

 

 

ЧИЊЕНИЦЕ О ДУНАВУ

 

Дунав је најважнији речни слив у Европи, јер повезује 81 милион људи. Ова река и њене притоке протичу кроз 18 земаља- Немачку, Аустрију, Чешку Републику, Словачку, Мађарску, Словенију, Хрватску, БИХ, Србију, Румунију, Бугарску, Молдавију, Украјину, а мањим делом и кроз Швајцарску, Италију, Пољску, Албанију и Македонију.

Дунавски басен заиста је најинтернационалнији речни басен на свету.

Дунав почиње као једва приметно капање у Црној шуми у Немачкој, али до краја свог, 2780 километара дугог пута до Црног мора, готово 300 притока се улива у њега и одводњава 9% континенталне Европе.

Реке Дунава су реке живота, које обезбеђују дом људима и животињама. Оне су веза Европе и снага која уједињује, спајајући заједнице најразличитијих култура, језика и историје.

 

Људи

 

Дунав је импресивна река, на само због своје величине, већ и због богате историје човечанства. Дунав наставља да уобличава и бива уобличен под утицајем људи који живе у овом басену.

Живот људи тесно је везан за Дунав. На њега се ослањају када су у питању пијаћа вода, наводњавање за пољопривреду, индустрија, саобраћај, производња енергије, туризам и рекреација. Рибљи фонд представља извор хране и прихода, нарочито за становништво доњег Подунавља и делте Дунава. Сви ови ресурси у великој мери зависе од рационалног коришћења у складу са принципима одрживог управљања водним ресурсима.

Али, живот поред реке под великим је утицајем природних феномена као што су поплаве.

Поплаве су саставни део животног циклуса реке и њених притока, али оне се брзо могу претворити у катастрофу, проузрокујући широко распрострањене штете, здравствене проблеме, па чак и смрт. Ова појава је нарочито изражена тамо где су реке одсечене од свог природног плавног подручја, ограничене каналима које је створио човек, или где су насеља и индустријске зоне изграђени на подручјима која су природно подложна поплавама.

 

 

Рекреација

 

Дунавски слив нуди мноштво могућности за рекреацију и слободне активности, као што су културни садржаји, бициклистичке стазе, стазе у природи, авантуристичка путовања и за млађе и старије генерације. Крстарења Дунавом све су популарнија, јер хиљадама људи ближе дочаравају његову лепоту. У жељи да представи Дунав у најлепшем светлу и омогући тренутке уживања на њеном току, овогодишња регата „Воде Војводине“, највећим делом, чак 180 километара, баш је на Дунаву.

Многе значајне туристичке и природне знаменитости смештене су дуж тока Дунава, укључујући Парк природе Горњег подунавља у Немачкој, Долину Вахау и Национални парк „Doanau- Auen“ у Аустрији, Национални парк Копачки рит у Хрватској, Гвоздену капију између Румуније и Србије и Делту Дунава у Румунији и Украјини.

 

 

Саобраћај

 

Вековима, Дунав је био значајна саобраћајница Европе. Од најранијих насеобина, имао је важну улогу у трговини металом, сољу, сировом кожом и ћилибаром, а чак се користио за снабдевање римских база на северној граници Римског царства. У средњем веку, Дунав је био главна трговачка саобраћајница за Грчку и даље до Индије. Од отварања канала Дунав-Мајна-Рајна 1992. године, овом реком повезано је више од 3500 км од Црног до Северног мора. У данашње време, транспорт добара Дунавом алтернатива је друмском саобраћају, све дотле докле су потребе и захтеви саме реке испоштовани при грађењу и одржавању пловидбене инфраструктуре.

 

“Дунав инспирише, даје снагу, здравље, богатство, лепоту и шта више треба. А ми треба да га сачувамо од загађења и од небриге. Имати Дунав и свакога дана будити се са њиме и бити поред њега и на њему целога живота- то је сан и јава. Сан је да се родиш поред Дунава, а јава да знаш да постојиш поред Дунава.”

 

Драгослав Миљковић

Становник Дубовца на Дунаву