Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine obeležilo je danas deset godina od proglašenja Parka prirode Jegrička skupom kom su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Svetskog fonda za prirodu, Arhus centra Novi Sad i opština kroz koje protiče Jegrička. Ovom prilikom održan je niz prezentacija o očuvanju reke Jegričke i njene okoline i daljem razvoju ovog prirodnog dobra.

U protekloj deceniji, za upravljanje zaštićenim područjem Parka prirode Jegrička obezbeđeno je ukupno oko 110 miliona dinara. Najviše sredstava uložio je upravljač, JVP Vode Vojvdine, a deo novca obezbeđen je i i iz evropskih fondova. Najveći deo tih stredstava – oko 70 miliona dinara uloženo je u izmuljenje više od 20 km Jegričke. U ovom periodu organizovan je niz aktivnosti, a otvoren je i Info centar gde je do sada zabeleženo oko 10.000 posetilaca, među kojima je najviše dece.

Jegrička je, zbog svojih prirodnoh vrednosti i osobenosti, 2005. godine stavljena pod zaštitu kao značajno prirodno dobro II kategorije, na kojoj su uspostavljeni režimi zaštite II i III stepena. Park prirode Jegrička prostire se na području opština: Bačka Palanka, Vrbas, Temerin i Žabalj. Izuzetno bogat biljni i životinjski svet svet čine 76 vrsta vodenih i močvarnih biljaka, 20 vrsta riba, 198 vrsta ptica i brojne vrste sisara.

Ovaj vodotok dugačak je 64 km. Nekada najduža autohtona vojvođanska reka, nema klasičan izvor i predstavlja sistem povezanih bara kroz koje voda otiče do svog ušća u reku Tisu.